Redaktionen tipsar

Alfa Romeo Mito ersätts av crossover

Tredörrarsbil läggs ned på grund av sjunkande försäljning.

Lilla Alfa Romeo Mito säljer inte som den brukade. Därför läggs modellen ned och ersätts så småningom av en suv.

Folk har helt slutat köpa vanliga bilar. I stället ska allting sitta lite högre ovanför asfalten och ha terrängplast runt hjulhusen. Kalla det suv eller crossover eller vad du vill, oavsett namn håller de på att tränga ut traditionella karossformer: sedan, kombi, coupé, superbil, you name it.

Så om du ska ha en småbil, köper du en suv. Ska du ha en familjekombi, köper du en suv. Söker du en sportbil, köper du en suv. Till och med om du vill färdas i yppersta lyx, köper du en suv. Det har gått så långt att en av bilvärldens allra största, Ford Motor Company, meddelat att man i princip helt och hållet slutar sälja någonting annat än suvar på hela den nordamerikanska hemmamarknaden.

Ford Motor Company

Och Mustang. Man fimpar inte Mustang.

Så klart att ingen då köper den obskyra småbilen Alfa Romeo Mito. För den är ingen suv. När den begick sin premiär för tio år sedan var den en frisk fläkt, ärtigt designad med tydlig förankring i märkets stolta formgivningshistorik. I början producerade den rimliga försäljningssiffror åt mamma Fiat också, men på senare år har marknadens intresse svalnat betänkligt. Inte undra på, med tio år på nacken är Mito knappast pinfärsk.

Men enligt Alfa Romeo är Mitos största problem att den inte är en suv. Så nu läggs modellen ned och kommer att ersättas av en crossover, en bil med rakryggad hållning, fem dörrar och, med all säkerhet, terrängplast runt hjulhusen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com