Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Geely MPV Concept en Volvo vi aldrig fick

Minibuss med mersmak.

Volvos moderbolag Geely visar upp en buss som väcker intresse. Men varför har den inte rätt märke i grillen?

Ett av bilvärldens största mysterier är varför Volvo aldrig har byggt en familjebuss. För finns det något märke som har har en bättre familjebilsprofil, med fokus på säkerhet och produkter fulla av smarta lösningar?

I stället fick vi en suv, XC90, som för all del kunde kallas för sjusitsig om några av passagerarna saknade knän. Men varför, Volvo, har vi aldrig fått en riktig buss?

AB Volvo

Vad snackar han om?

Nu har i stället Volvos moderbolag Geely bjudit till och visat sig vara bussiga. Än så länge är det bara fråga om en konceptbil och vissa grepp lär vi knappast få se i produktion. Stolplöst insteg och självmordsdörrar, till exempel.

Men Geely MPV Concept drar ändå upp riktlinjerna för hur framtidens familjebuss kan se ut. Här finns vettiga utrymmen i en slank kaross, långt från forna tiders klossbussar. Och rätt långt från Geelys nuvarande modellprogram också.

Tacka den förre designchefen från Volvo, Peter Horbury, för det. Han är numera formgivningsboss för hela Geelykoncernen och har kunnat peka med hela handen om vilken riktning Geelys, och Volvo med för den delen, ska ta.

Geely säger ingenting om vilken teknik som finns under skalet, inte heller om det finns några planer för serietillverkning. Men man kan ju hoppas – för vem skulle kunna tro att Kina tog initiativ till en snygg familjebuss? Det borde bara ha stått Volvo i nosen på den.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com