Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

McLaren bekräftar: ingen suv i sikte

I suvtider som dessa kommer McLaren med ett oväntat besked.

Nu för tiden ska varje biltillverkare ha en suv på programmet. Men McLaren vägrar och sågar suvidén vid fotknölarna.

Det sjungs att en busschaufför, det är en man med glatt humör. Men släktet är på utdöende, för numera finns det knappt några familjebussar att köpa längre. I stället ska man ha suv, och alla vet ju hur glada suvförare är i rusningstrafik.

Så biltillverkarna övertrumfar varandra på suvskalan och i det närmaste vartenda modellsläpp är doppat i terrängplast. Det har till och med gått så långt att biltillverkare som Bentley, Jaguar och Lamborghini har lanserat suvmodeller och Aston Martin, Ferrari och Lotus väntas visa sina suvbidrag inom kort. Till och med Rolls-Royce har en gummistövel på gång, med projektnamnet Cullinan.

Bytbils illustratör

Något i den här stilen, kanske.

Ensam står McLaren i stormen och vägrar falla till föga för de enkla pengar en suvmodell skulle föra med sig till skattkistan. Den brittiska sportbilstillverkaren har nyligen presenterat en femårsplan för sitt modellprogram. Totalt omfattar den tolv nya modeller, varav noll är suvar.

I samband med att McLarens planer offentliggjordes intervjuade den brittiska biltidningen Top Gear företagets konstruktionschef Dan Parry-Williams och nog kunde man ana en syrlig syn på suvar i hans ögon. ”Jag är knappast den förste som påpekar att en suv varken är särskilt sportig eller praktisk”, sade han till tidningen.

Parry-Williams hänvisade till McLarens motto (”everything for a reason”, eller ”allting för ett syfte”) när han motiverade bolagets beslut att inte inkludera en suv i modellplanen. ”Det är inte ’allting för ett syfte’, om inte syftet är att belamra gatorna”.

Daniel Östlund

Ooh burn.

Så om du är suvsugen behöver du inte vänta på att McLaren ska släppa sin, för det kommer de inte att göra. Nåväl, det kanske inte gör så mycket, eftersom varje biltillverkare som inte är McLaren erbjuder suvmodeller. Vad värre är, är att McLaren inte heller kommer att släppa någon familjebuss. För en sådan skulle vi verkligen vilja se.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com