Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

McLaren hyllar Formel 1-legend

Senaste superduperbilen heter Senna i efternamn.

En helt ny toppmodell från McLaren lånar namnet från vår kanske största förartalang någonsin. Möt McLaren Senna.

Slutet kom i Tamburello, den svepande högfartskurvan tidigt på varvet. Det var i San Marinos Grand Prix på Imola och helgen hade varit fruktansvärd rakt igenom. Redan på fredagen hade Rubens Barrichello brakat in i en däcksbarriär och svalt sin tunga. Han räddades till livet enbart tack vare den legendariske tävlingsläkaren Sid Watkins snabba insats. Sådan tur hade inte Roland Ratzenberger, som lämnade jordelivet i Villeneuvekurvan under lördagens kval.

Och söndagens tävling hade snabbt flaggats av, efter att Pedro Lamy kört rakt in i JJ Lehto. Kraschen var våldsam, bildelar flög in över publiken och flera fick tas omhand av sjukvårdspersonal.

När loppet åter startats skulle Ayrton Senna, en av historiens största bilförartalanger, i ledningen lämna banan och i ett moln av damm träffa muren i där i Tamburello. Det var den 1 maj 1994 och Senna var bott 34 år gammal.

Sina tre världsmästartitlar hade han tagit hos McLaren och när den brittiska sportbilstillverkaren nu släpper en ny toppmodell har de namngivit den efter den brasilianske rattvirtuosen och precis som sin namne tycks McLaren Senna vara mer fokuserad på sin uppgift – att vara väldigt snabb ­­– på ett sätt utöver det vanliga.

Som en uppföljare till McLaren P1 lovar Senna – bilen alltså, inte föraren – vara så där sinnessjukt snabb att den ska kunna äta upp allting som man kan kasta åt dess håll. Möjligen med undantag för Aston Martin Valkyrie och Mercedes-AMG One.

Daimler AG

Samma andas barn, antar jag.

Bilen är löst baserad på den nyligen presenterade McLaren 720S och här finns förstås allting som McLaren är duktiga på: kolfiberchassi, samverkande semiaktiva stötdämpare och en motor som tycks ha hur mycket effekt som helst.

Men i Senna har man skruvat upp volymen, ordentligt, och struntat i allting som inte handlar om att omsätta bränsle till fart. Aktiv aerodynamik och extrema krav på kylning har dikterat karossformen och resultatet ser ut som en läskig insekt. Insidan är avskalad, med skalstolar och naken kolfiber högt och lågt. McLaren Senna är inte tänkt att vara någon vardagsbil – även om den är gatgodkänd – utan fokus har legat på att utveckla en bil för racerbanan. Därför finns inte heller något bagageutrymme, utan bara ett utrymme bakom stolarna som ska rymma hjälmar och raceroveraller. Men man får fönster att se asfalten genom, praktiskt för att hålla koll på kurvans apex kanske?

Bakom ryggen, och hjälmfacket, finns V8:an från 720S men här är den uppskruvad till 800 hästkrafter jämnt och den driver bakhjulen genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Man har också lyckats banta bort närmare 100 kilo också och Senna klarar sig precis under 1,2-tonsstrecket när den ställer sig på vågen. Innan man har tankat och fyllt på spolarvätska i alla fall, för det handlar om torrvikt. Med olja och kylarvätska i motorn, och en köttbit mellan ratt och stolsrygg, lär det handla om ett par hundra kilo till.

Jo, en siffra till kan vi bjuda på: priset. McLaren Senna ska kosta 750.000 pund i Storbritannien och det motsvarar ungefär nio miljoner kronor med svenska skattenivåer. De första kunderna lär få sina bilar någon gång under hösten 2018. Är du sugen? Har du inte redan blivit uppringd av McLaren är det för sent, för hela serien om 500 bilar är redan bokad. Surt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com