Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

McLaren 720S äntligen officiell

Superbilen får knapp för drifting

Senaste superbilsnytt från England berättar om mer effekt, rymligare kabin och en knapp som ska hjälpa dig att sladda.

Tiderna är turbulenta hos McLaren. Formel 1-teamet står inför säsongspremiären med en bil som inte presterar och förarstjärnan Fernando Alonso sägs vara, ehm, inte fullt tillfreds. Samtidigt har den mångårige McLaren-pampen Ron Dennis städats ut, och flera av hans närmaste män med honom, av den störste ägaren – kungen av Bahrein.

Mitt i allt detta ska man presentera en helt ny generation superbilar. På McLaren-språk är Super Series märkets mellanmodeller, strax under hyperbilen P1 men med mer mos än de mer vardagsvänliga coupérna i Sports Series. Nåja, egentligen är ju serierna Sport och Super samma sak i olika kostymer.

Tills nu, för med McLaren 720S bryter sig Super Series loss och bildar en alldeles egen gren på familjeträdet. Därmed är också modellerna 625C, 650S och 675LT utdaterade i ett slag. Som vi tidigare berättat har McLaren tagit fram en helt ny kolfiberkärna till bilen som ska vara ännu styvare än den förra.

Precis som chassistrukturen är karossen också bakad av kolfiber med somliga paneler av aluminium. Formen är lättare än förr, McLaren 720S ser slank ut. Men för McLaren handlar det mindre om skönhet och mer om effektivitet. Luftflödet har format bilen och specifikt dörrarnas utformning ska skapa effektivare kylning.

Den nya monocoquen ska också ha större dörröppningar, så att det blir lättare för kungen av Bahrain och andra kunder att kliva i och ur. Väl där inne ska också utrymmena vara bättre. Läderklädsel och detaljer av maskinbearbetad aluminium är standard, liksom den lustiga lilla fällbara instrumentskärmen framför ratten.

United States Armed Forces

Visst serru, elhissar ingår. Skriv på nu.

Motorn heter M480T och det är kanske inte vad man skulle döpa sin egen avkomma till. Hur som helst är den sprungen ur föregångarens 3,8-litersmaskin, men ungefär hälften av innehållet är nytt. Som tidigare handlar det om en V8 med platt vevaxel och en skog av turboaggregat. Om nu två är en skog, jag vet inte. Hur som helst driver den på bakhjulen genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Som sina företrädare saknar McLaren 720S krängningshämmare. I stället är fjädringen hydrauliskt länkad mellan de båda sidorna så att om du har fräckheten att vrida på ratten skickas hydraulolja från den ena sidan till den andra och motverkar överdriven krängning.

Jo, så har McLaren också skaffat en driftingknapp. Med den ska man kunna hålla rätt sladdvinkel genom kurvorna och livremmarna stramas inte åt förrän den vinkeln blir för stor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com