Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kenny Bräck blir McLarens testchef

Värmlänning ska leda testarbetet.

Den brittiska superbilstillverkaren McLaren nyanställer. Den här gången har man hittat en ihärdig värmlänning.

Säsongen 2003 hade varit en uppförsbacke för Kenny Bräck och Rahal Letterman Racing. Det var hjul som lossnade. Det var växellådor som havererade. Och så den där olyckan i Texas. Det var i säsongsfinalen och det var alldeles i slutminuterna. Bräck låg i tätklungan och hade vittring på en bra placering. Han gick högt i kurva två för att bygga fart ut på bakrakan och tränga sig förbi Tomas Scheckter.

De fick kontakt. Bräcks vänstra framhjul klättrade upp på Scheckters bil. Luften lyfte Bräck och slungade in honom i staketet. I princip hela bilen smulades sönder och allt som blev kvar var förarens säkerhetscell, som studsade tillbaka ner på banan som en pingisboll i en torktumlare. Bilens sensorer registrerade en acceleration om 214 g.

Än i dag är det ett rekord. Kenny Bräck har överlevt ett större krockvåld än någon annan. Det kostade förstås, listan av brutna saker i kroppen var lång och benbitar från Bräcks vrister fick följa med ambulanshelikoptern i små plastpåsar. Men Bräck kom igen, kröp ner i en formelbil och satte snabbaste kvaltid i 2005 års Indy 500.

Så på Kenny Bräcks meritförteckning behöver det bara stå två saker: Bra på att ratta bil, och ihärdig som få. Klart att man som rekryteringsansvarig på den lokala superbilsfabriken blir intresserad och nu har Bräck fått jobb som ”Chief Test Driver”, eller cheftestförare, hos McLaren Automotive i brittiska Woking.

Där skulle man ju kunna tänka sig att jobba.

Framtida McLarenmodeller kommer alltså att finna formen i händerna på Värmlandssonen Bräck. Eller ja, det har de faktiskt redan gjort, Bräck har som inhyrd chaufför lotsat McLarenprodukter både uppför en backe och runt en ring med den äran och både McLaren 720S och Senna har finputsats av Bräck.

Framöver blir hans inflytande ännu större och till hans ansvarsområden hör, utöver bilkörning, att chefa över övriga testförare och leda utvecklingsarbetet inom chassidynamik. Krocksäkerheten slipper han dock ansvara för, det finns dockor som sköter sånt numera.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com