Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

McLaren 600 LT – ny lätt ”långsvans”

Fokus på banan men legal för gatbruk

McLaren Automotive i Woking, Storbritannien, fortsätter att lansera supersportbilar. Senast ut är 600 LT som står för Long Tail och är den fjärde McLaren med benämningen.

McLaren var länge mest känt som ett framgångsrikt Formel 1-stall. Tills någon kom på den briljanta idén att slå ytterligare mynt av varumärket genom att ge sig in i branschen för supersportbilar. Mannen bakom idén var företagets geniale konstruktör Gordon Murray som kom upp med en bil som passande nog hette McLaren F1.

McLaren

McLaren F1

Byggstart skedde 1993 och förutom att den blev prisad som en av världens bästa supersportbilar blev det också en framgångsrik sportvagnsracer, så småningom med Long Tail – F1 GTR.

Nu har McLaren trumpetat ut sin senaste produkt: 600 LT. Den är liksom alla deras bilar sedan F1 byggd runt en kolfibermonocoque vilket ger styrka och låg vikt. I sin lättaste version väger den 1.247 kg vilket är 96 kilo mindre än företagets mer ”normala” McLaren 570S Coupé.

Vi kan nog anta att en viss Kenny Bräck deltagit i utvecklingsarbetet. ”Bräcken” utnämndes tidigare i år till testchef hos McLaren och är förutom en otroligt snabb förare känd för sin noggrannhet.

McLaren

Noggrann värmländsk testchef

600 LT drivs av en 3,8-liters V8 med dubbelturbo som ger 600 hästkrafter och 620 Newtonmeter. Här är inget snack om hybriddrift utan old school med duktigt stark motor i en relativt lätt bil. Lustigt nog nämns inte växellådan i pressmeddelandet men vi får utgå från att det rör sig om samma 7-växlade låda som i 570 GT.

Long Tail (Langheck på tyska) betyder att man förlänger bakpartiet på företrädesvis supersportbilar eller racersportvagnar för att ge dem bättre stabilitet och downforce i hög fart. I 600 LT:s fall är den 74 mm längre än McLarens Sports Series inklusive förlängd frontsplitter, diffusor och fast bakvinge. Avgassystemet är rekordkort och har utblåsen på bakpartiets ovandel. Sparar vikt och ser tufft ut. Hjulupphängningarna är smidda aluminium triangellänkar runt om och bromssystemet av lättviktstyp, hämtat från andra generationen McLaren Super Series. Däcken är Pirelli P Zero Trofeo R.

McLaren 600 LT ska byggas i en begränsad upplaga med start i oktober. Priset är satt till 185.500 pund vilket motsvarar 2 miljoner 185 tusen 577 kronor. Bilarna byggs för hand i fabriken i Woking, Surrey, England.

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com