Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Senaste krocktesten bjöd på skandal

Från fem till noll stjärnor i Euro NCAP.

Vi förlitar oss på Euro NCAP:s testresultat när vi vill köpa krocksäkra bilar. Den senaste testen gav en tankeställare.

På bilsalongen i Frankfurt 2005 glittrade den tredje generationen av Fiat Punto för första gången. Eller Grande Punto som den hette då. Då var den en riktig ärta, snitsigt formgiven av Giorgetto Giugiaro och fiffigt förpackad från fabriken. Särskilt väl ställt var det med krocksäkerheten och de självsäkra turinesarna stoltserade med att Grande Punto fick fem stjärnor i Euro NCAP:s krockprov.

Det var då. Samma Punto fick noll stjärnor av Euro NCAP i dag. Just det, man kan fortfarande kliva in hos Fiathandlaren och säga ”jag vill ha en Fiat Punto, tack” och då får man precis en sån där bil som stod utställd i Frankfurt för tolv år sedan. Det har hänt en del sedan dess med krocksäkerhet i allmänhet, utom hos Fiat Punto.

Punto är nummer två från vänster.

Skandal, skriker säkert alla klickhungriga nyhetssajter. Så det gör vi också: skandal! Men om man lutar sig tillbaka för ett ögonblick och begrundar resultaten så är Fiat Punto inte särskilt mycket sämre än DS 3, som fick tre stjärnor. Men Punto saknar helt förarstödsystem som autobroms och filhållningsassistent och i Storbritannien, där testerna genomfördes hos Thatcham Research, är till och med krockkuddar extrautrustning. Så kanske ska man inte dra alltför stora växlar på resultaten.

Men det kan fungera som väckarklocka för dig som begagnatspekulant. En bil som har fem krockskyddsstjärnor från förra decenniet kanske inte alls är så säker som du tror. Särskilt inte som stommen vid det här laget har rostat bort och krockkuddarnas krutladdningar sedan länge passerat sina bäst-före-datum.

Å andra sidan, hur mycket krockskydd man än packar in i en bil går det alldeles utmärkt att göra sig illa genom att köra in i någonting hårt. Vårt allra viktigaste tips är att ta det lugnt och hålla avstånden i jul.

Jo just det, det var ju inte bara Fiat Punto som testades, utan också en massa andra bilar. Så här gick det för dem:

Alfa Romeo Giulietta 3
BMW 6 Series GT 5
Dacia Duster 3
(Citroën) DS 3 3
Ford C-MAX / Grand C-MAX 3
Hyundai Kona 5
Jaguar F-Pace 5
Kia Stinger 5
Kia Stonic 5
MG ZS (en Kina-suv) 3
Opel Karl 3
Toyota Yaris 5

Så där har ni det: ska ni åka säkert ska ni göra det i en 370-hästars Kia Stinger, en bil som allra helst körs på bredsladd. Det finns hopp om mänskligheten, trots allt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com