Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Autobroms förbjuds på bana

Modern teknik oönskat på track days.

Modern teknik räddar liv. Men i somliga sammanhang är den mindre önskvärd. Nu har bankörningsarrangörer förbjudit autobroms.

Filhållningsassistenter och autobromsteknik finns snart i var och varannan bil, säkerhetssystem som sägs rädda både liv och plåt. Men om trafiksäkerhetsexperter jublar så gör inte track day-folket det.

För om man kör på bana kan systemen bråka emot. I stället för att underlätta maximal fortkörning ska de ju se till att man inte kör in i någonting hårt. Så när man knappar in på framförvarande och förbereder sig på en spektakulär omkörning i kurvingången kan bilen ta över och säkerställa att du kör snällt och fint. Full broms och sedan, kanske, påhälsning av bakomvarandefarande. Åtminstone blir det där snygga nosinsticket abrupt avbrutet.

Nyligen har flera lokala avdelningar hos de amerikanska BMW- och Porscheklubbarna helt förbjudit bilar med autobroms att delta vid bankörningsevenemang. Att det händer just i USA beror på att arrangörerna oroar sig för att få en stämning på halsen, om någon av deltagarnas bilar plötsligt får för sig att stöka till på banan.

Bytbil

Öh, du har väl inte autobroms i den där?

Andra har valt att märka ut bilar med aktivt krockskydd, så att funktionärerna ska kunna säkerställa att systemen är avstängda innan de släpps ut på banan. Dock är det bara ett fåtal som vågat göra så – att stänga av bromseriet med en knapp anses av de flesta inte tillräckligt säkert.

Om några liknande åtgärder diskuterats i Europa eller Sverige känner vi inte till, ingen av de klubbar som Bytbil varit i kontakt med har ännu tagit upp frågan. Men det lär inte dröja länge.

Och vi konstaterar att allting är som vanligt när ny teknik tar plats i bilarna. När låsningsfria bromsar började bli vanligt för 20–30 år sedan visste man inte om man vågade släppa ut såna på bana, för att inte tala om antisladdsystemen. De kunde ju också lägga på bromsen mitt i kurvan, men vi tycks ha lärt oss leva med det. Återstår att se om vi kan göra det också med autobroms.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com