Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Brabham BT62 är inte för gatan

Märkets första modell på 25 år.

Brittiska Brabham återuppstår med en superbil. Men den får inte köras på gatan. BT62 är enbart till för bankörning.

Efter ett kvartssekel av törnrosasömn har den anrika racerbilstillverkaren Brabham vaknat, rest sig och gnuggat gruset ur ögonen. Under våren har det nymornade Brabham släppt små karameller, lockbeten, inför den fullständiga premiären och nu har vi äntligen fått veta vad förstlingsverket BT62 är för väsen: en superbil som man inte får köra på gatan.

För Brabham BT62 följer en tilltagande trend. För att slippa alla störande certifieringar som ett gatgodkännande kräver har fler och fler superbilar lanserats som enbart avsedda för bankörning. För Brabham är det förstås bara som det alltid har varit – från den första BT1 (en Formel Junior) till den sista BT60 (en ifrånkörd Formel 1-bil) har det varit fråga om tävlingsbilar och de har inte haft någon registreringsskylt.

Fränast var förstås BT57.

Den kanske största skillnaden jämfört med Brabhams historiska modeller är att BT62 inte alls är någon tävlingsbil. Den är bara en leksak, till för att lattjas runt inhängande kurvkombinationer utan en tanke på hur lång tid det kan ta.

Inte för att Brabham BT62 tycks vara slö på något sätt. Tvärt om. Innan man har fyllt på några vätskor ska vågen visa mindre än ett ton och bakom ryggen har föraren en 5,4 liter stor V8, som lämnar 710 hästkrafter utan hjälp av några turboaggregat och på racerbilsvis har den också en sexväxlad riktig sekventiell växellåda som styrs pneumatiskt med hjälp av paddlar bakom ratten.

Racerbilsmässiga är även bromsarna, med sintrat kol i både skivor och belägg som på en Formel 1-bil och stötdämparna, från svenska Öhlins, går att justera på fyra olika sätt. Och självklart är stommen en kolfiberkonstruktion, någonting annat skulle inte passa sig i en bil av Brabhams kaliber.


Läs mer: Brabham BT62 ska sätta McLaren på plats


Brabham säger att de första bilarna kommer att levereras senare i år. Framöver tänker man sig fler modeller, men ingenting sägs om någon kommer att vara godkänd för gata. Däremot ska man faktiskt ta fram en tävlingsbil också, med siktet inställt på att delta i 24-timmarsloppet i Le Mans.

Priset för en Brabham BT62 är en miljon pund, motsvarande cirka 12 miljoner kronor. Plus eventuella skatter och avgifter. Och det innan man har kryssat för några tillbehör – för om man till exempel vill ha en passagerarstol kostar det extra.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com