Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Chocken: Får noll stjärnor i krocktest

Fiat och Jeep döms ut av Euro-Ncap

Volvo S/V60 fick full pott i nya Euro Ncap-testet. Sämre gick det för Fiat Panda och Jeep Wrangler – noll respektive en stjärna. Det enda Fiat fick poäng för var bältesvarnaren.

– Verkligen en besvikelse, säger Michiel van Ratingen på Euro Ncap.

 

Att Volvos nya modell S/V60 skulle få toppbetyg i krocktestet Euro Ncap var väntat. Allt annat än fem stjärnor hade varit en besvikelse och en skandal för den svenska tillverkaren.

Fem andra bilmodller fick också fem stjärnor: Audi Q3 , BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-PACE, Peugeot 508.

Volvo får dock se sig passerade av Audi Q3 och Peugeot 508 i testet, de bilarna ligger högre i barnsäkerhet än Volvo och båda får också högre poäng för förarstödssystemen. Kanske är Volvos säkerhetsförsprång på väg att ätas upp?

För Fiat-Chrysler-koncernen slutade testet med bedrövelse. Fiat Panda fick noll stjärnor och Jeep Wrangler en enda stjärna.

Framförallt är det avsaknaden av elektroniska förarassistans-system som sänker bilarna. Det enda som gav poäng var en bältesvarnare. Men även krockresultaten är skrämmande dåliga.

– Det är verkligen en besvikelse att se helt nya bilar som börjar säljas 2018 utan autombroms och filhållningsassistent. Det är hög tid att vi ser produkter från Fiat-Chrysler som erbjuder säkerhet som i nivå med konkurrenter, säger Michiel van Rantingen.

En annan bil som hade vissa bekymmer var BMW X5, där en airbag inte ville blåsas upp som den skulle. Det handlade om airbagen som skyddar förarens ben.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com