Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Köpguide Fiat 500 2007-2016

Folkbilen blev en modern kultbil.

Fiat 500 är bilen som gör alla glada. Charmig, lättkörd, rolig och överraskande rymlig trots de blygsamma yttermåtten. Men som bekant har även solen fläckar.

Italienare har helt klart känsla för stil. Inte nog med att Fiats ingenjörer och formgivare åstadkom den mest lyckade retrobilen alla kategorier, man lyckades med konststycket att lansera bilen exakt på dagen 50 år efter att ur-500 debuterade den 4 juli 1957.

Det lär ha varit en väldigt klämmig lansering?
Det är det minsta man kan säga! Det var en hejdundrande show kvällen innan vid floden Po som rinner genom centrala Turin. Tusentals inbjudna, läktare byggda längs floden på Via Cairoli och så en show på vattnet och i direkt anslutning med inslag ur italienskt kulturliv under de 50 åren som gått mellan de båda 500.

Fast då glömde de nittiotalsversionen av Fiat 500.

Fiat

Fast då glömde de nittiotalsversionen av Fiat 500.

Fyrverkeriet var så omfattande att hade det varit hälften så stort hade det varit för mycket. En del journalister som var på plats muttrade om showens överdåd och kostnader och menade att nu var det bäst att bilen var bra efter den introduktionen.

Hela staden Turin var inblandad. Bilkomponenter till den nya 500 låg i varje skyltfönster och på Piazza Vittorio Veneto stod hundratals gamla Fiat 500 från den förra generationen, samlade från hela Europa, bland annat från Sverige.

Det behövdes en rejäl succé för att betala det kalaset …
Javisst, och det blev det också – inte minst genom den exponering och PR den nya bilen fick. Sålde bra gjorde den från start. Det var en rejäl hype runt bilen överallt.

Pressen var positiv, i vissa fall lyrisk. Även den svenska pressen var positiv men det saknades inte kritik. Bland annat anmärktes att 1,2-motorn kändes orkeslös. Stolarna fick bannor för alltför begränsade inställningsmöjligheter, särskilt för långa personer. Men det som initialt fick mest kritik var den svenska prissättningen. Många tyckte att Fiat 500 blev dyr i Sverige jämfört med andra länder i Europa. Å andra sidan tog den dåvarande importören inte in de billigaste versionerna utan endast med maximal säkerhetsutrustning.

I dag är det nästan svårt att förstå det himlastormande intresse som Fiat 500 väckte. Tekniskt sett var den inte revolutionerande men ifråga om charm var den sensationell. För Fiats egen del var Fiat 500 inte bara en ny bil eller en kul retroflört. Den markerade att Fiat efter många års nedgång och rent av hot om bli uppköpt eller gå i konkurs nu var på väg upp. Bakom succén fanns många namn men i ledningen under Sergio Marchionne fanns hans ”underbarn” Luca de Meo som regisserat bilens ankomst.

Jaha. Vad fanns det under det gulliga skalet då?
En kaross som till cirka 65% byggts i höghållfast stål. En liten rackare men en jätte jämfört med den gamla ur-500. Vid tillfällen har Fiat ställt en ur-500 bredvid sin nyare namne och den senare ser då nästan dubbelt så stor ut.

Vilket skulle bevisas.

Fiat

Vilket skulle bevisas.

Motoralternativen från start var en 1.2-liters bensinmotor på 69 hk, en 1,3-liters Multijet turbodiesel på 75 hk och så en 1,4-liters bensinmotor (Sport) på 100 hk – alla 4-cylindriga. 5-växlade manuella lådor utom till 1,4-liter Sport som hade en 6-växlad manuell låda. En robotiserad Dualogic växellåda fanns i kombination med 1,2-motorn.

Chassit bestod av en framvagn med MacPherson fjäderben med tvärstag och krängningshämmare. Bak satt en torsionsfjädring med tvärgående axel, spiralfjädrar och stötdämpare. Bromsarna var 257 mm skivbromsar fram 180 mm trummor bak (när den 105 hk starka 2-cylindriga turbomotorn TwinAir kom fick den versionen skivbromsar även baktill).

Det som kanske ändå var mest imponerande var säkerhetsnivån. Fiat 500 skopade 2007 hem högsta Euro NCAP-resultatet fem stjärnor. Bilen hade sju krockkuddar varav en knäkrockkudde framför föraren. Unikt för en bil i storleksklassen.

Och designen som du brukar tjata om?
Glad att du ställde den frågan för det är ju största poängen med Fiat 500. Ursprungslinjerna kom från den av Roberto Giolito ritade konceptbilen Fiat Trepìuno (Italienska för 3+1). Den visades på bilsalongen i Genève 2004 och var en modern tolkning av den av Dante Giacosa designade och konstruerade Fiat 500 från 1957.

Känns den bekant?

Känns den bekant?

Den förverkligades sedan av Frank Stephenson för att bli produktionsfärdiga Fiat 500. Stephenson är egentligen värd en egen artikel eftersom han ligger bakom flera av bilvärldens ikoner under sin karriär. I sammanhanget kan nämnas att Fiat inte gärna lyfter fram enskilda designers utan framhåller att bildesign är ett teamarbete vid Centro Stile. Både Giolito och Stephenson gjorde sina verk hos Centro Stile. Som grädde på moset utsågs Fiat 500 till Årets Bil 2008, med bred marginal dessutom.

Hur gick försäljningen?
Det dröjde till våren 2008 innan Fiat 500 lanserades i Sverige och första året såldes 312 exemplar. Inte mycket i och för sig med tanke på förhandsintresset. Nu blev det dessutom hack i brädet nästan omgående då importören Olle Olsson Bolagen sade upp importörsavtalet med Fiat 2009 vilket syns i minskningen till 251 sålda bilar. Fiat startade eget dotterbolag 2010 men det tog inte riktigt fart förrän efter ett par år – först 2013 svingade Fiat 500 sig över tusentalet med siffran 1 205 sålda bilar.

Viktiga milstolpar?
2008 kommer Abarth 500. Namnet skrivs just i den ordningen eftersom Fiat hanterar sin gamla hustrimmare som ett eget bilmärke. Det är en fräck liten bomb. Sänkt och med vassare chassi, fetare karossdelar, tuffare inredning och en 1,4-liters turboladdad motor på 135 hk och en vassare på 160 hk. Växellådan är endera 5-växlad manuell eller 5-stegad MTA robotlåda med paddlar bakom ratten.

2009 kommer cabrioletversionen 500C som har en sufflettlösning som påminner om sin föregångare från 1957. Man behåller bilens sidoprofiler intakta och har alltså sidofönster och takstolpar som den täckta versionen. Suffletten som är en två lager tjock tygsufflett går från vindrutan och ner till bakluckans övre kant. Den kan ställas i tre lägen och manövreras elektriskt. Fördelen med lösningen är att man bibehåller infästningarna för sidokrockkuddarna, får mindre behov av karossförstärkningar och minskar vibrationerna. Nackdelen är en ”mindre öppen” känsla. Suffletten kan beställas i olika färger.

2010 blir Fiat 500 återigen tvåcylindrig – precis som ur-500. Då släpper man nämligen sin TwinAir på 0,9 liter med MultiAir-teknik och med effekt på 65 hk, 85 hk och 105 hk. De med högre effekt har turboladdning. Motorn har ett lustigt ljud och går bra men får snart presskritik för att vara betydligt mera bränsletörstiga än vad tillverkaren hävdar. I Sverige blir den inte riktigt någon hit så det finns inte så många på marknaden. För den med sinne för ovanlig teknik bör motorn passa bra.

2011 startar Fiat försäljning av 500 i Nordamerika och produktion av dessa i Mexico, 2012, drygt fem år efter säljstarten, passerar Fiat 500 en miljon sålda bilar, och 2015 rullar Fiat 500 nr 1 500 000 ut från fabriken i Tychy, Polen, där bilen byggs.

2015 – nämligen bestämt det heliga datumet 4 juli – kommer ”nya” Fiat 500 som bäst betecknas som en ambitiös facelift. I alla fall när det gäller innanför skalet. Utsidan är i stort sett oförändrad. Hur ändrar man världens mest sålda retrobil utan att fördärva dess starkaste sida? Likafullt anges 1 900 förändringar. På utsidan syns nya strålkastare fram med LED-varselljus och mera krom i fronten. Baktill har bakljusen fått ny form. På insidan är det sig ganska likt också men instrumentklustret framför föraren är nu en bildskärm på sju tum, ratten har fått ny form och på instrumentbrädans mitt finns det nya infotainmentsystemet Uconnect med fem tums pekskärm. En del knappar har ny form och lite krom finns här och där. Snyggt och rätt kul och som sagt; det mesta är sig ganska likt.

På motorsidan finns hela sex alternativ – i Italien. Den svenska marknaden tar bara hem den 4-cylindriga 1,2-litersbensinaren på 69 hk.

Vilken Fiat 500 skall man välja?
Lätt. Det finns nästan bara 1,2-liters bensinare på 69 hk, endera som instegsversionen Pop eller med det högre utrustningsalternativet Lounge på den svenska marknaden. Det har sålts några 1,3 Multijet-dieslar och en och annan 1,4 Sport på 100 hk men de är nog ganska lätt räknade. En TwinAir rekommenderas nog i första hand till teknikfreaks men är förvisso trevlig att köra.

Fel och brister då?
Fiat 500 är egentligen inte så komplicerad så vilka klagomål brukar nämnas? De flesta minuspunkter rör snarast konstruktionen. Trångt och obekvämt baksäte. Litet bagageutrymme. Bullrig. Någon tidning har anmärkt på klent rostskydd men något utfall på rost är svårt att hitta. Om det råkar vara en 1,3 Multijet diesel så provkör och se om varningslampan för motorn lyser. Korta körningar gör att partikelfiltret täpps igen och då tänds varningslampan. Om så sker så kräv att säljaren åtgärdar det före köp.

Hög bränsleförbrukning är kritik mot TwinAir-motorn. Ägarenkäter visar annars rätt högt betyg och andrahandsvärdet verkar inte illa. Att ägarna ger Fiat 500 bra betyg är inte konstigt. Du köper inte en Fiat 500 av en slump – den är ett medvetet val. Vill du bara ha en liten ekonomisk småbil finns det modernare, rymligare och billigare alternativ.

Starka sidor?
Charm, charm och åter charm. Rätt kul att köra men inte en gokart som en Mini. Ingen kommer att anklaga dig för att ha skaffat bilen för att skryta med. Lättparkerad och behändig i stadstrafik. Byggd på Fiats bästa fabrik i polska Tychy.

Prisbild:
På Bytbil fanns vid skrivtillfället 355 Fiat 500, inkluderat 500C. Många är 0-milare, det vill säga nya. Från runt 70 000 kronor hittar man en fräsch bil med cirka tre år på nacken och 1 000 mil per år på mätaren.

För vem: Alla som vill ha en liten bil men för den skull inte trist. För den som gillar design, italiensk charm och tycker att det är värt några kronor att ha en bil som sticker ut i mängden. Den som vill ha en dräpare i pocketformat kan med fördel titta på en Abarth 500…

Checklista: Kolla upp ditt objekt noga, antal ägare, allmänt skick, provkör och känn om bilen känns sladdrig och sliten, gå igenom alla elektroniska funktioner, kyler ACC:n? Var noga. Om det är en ny bil så kolla om den varit reggad. När bilen registreras första gången börjar nämligen garantitiden att ticka och bryts inte om man ställer av den igen. Ta tid på dig och kolla många säljställen med Bytbil.com. Utbudet är inte jättestort men visst kan du hitta ett bra ex.

Fiat 500 kuriosa
Fiat har haft flera samarbeten med andra starka varumärken. Bland annat har man tagit fram specialmodeller med bland andra Gucci, Diesel och Riva. Fiat 500 har också kopplats samman med många kändisar. Några som kan nämnas är Felipe Massa, Elle Macpherson, Jorge Lorenzo och Alessandro Del Piero.

Abarth 500 körs i märkescupen Tropheo Abarth. I de europeiska och italienska serierna har svenskar som Niklas Lilja, Joakim Darbom och Robin Appelquist varit bland de snabbaste förarna. I Sverige drevs cupen ett par år av Peter Wallenberg Jr.

Brum, brum.

Brum, brum.

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com