Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fiat 500 Anniversario är retro chic

Hälsar till sextiotalets estetiska ideal.

Redan tidigare var Fiat 500 en retrobil. Med nya Anniversario tar företaget nostalgin ett steg längre. Sextiotalet är tillbaka.

Det var naturligtvis ett genidrag av Fiat, att göra som Mini och återuppväcka en gammal design i ett modernt paket. När Fiat 500 brakade ut i världen 2007 bar den förstås upp arvet från Dante Giacosas Nuova 500 från 1957.

Fast våra dagars Fiat 500 dök först upp först upp i konceptform på Genèvesalongen 2004, under namnet Trepiùno, och den hade ritats av en snubbe vid namn Roberto Giolito. Vad hade han gjort innan Trepiùno? Jo, skapat Fiat Multipla, en formmässig förolämpning mot estetik i allmänhet.

FCA

Och just därför måste man ju älska den.

Särskilt kul har nog Fiat haft när de har sprutat ur sig allsköns specialmodeller av 500. Då menar jag inte bara de argt surrande Abarthbomberna, utan också handväskan Gucci och lustjakten Riva. Ja, alltså Fiat 500-versioner med en särskild touch från respektive företag.

Men nu kommer Fiat 500 Anniversario och frågan är om inte den är fränast hittills. För aldrig har kopplingen med Giacosas ursprung har aldrig varit starkare. Kolla på fälgarna. Kolla på kromet i nästan. Kolla stolsklädseln. Och inte minst, kolla kulörvalen. Sextiotalet är här igen och vi gillar det. Anar vi en doft av Anita Ekberg?

Framför allt gillar vi att Fiat inte tagit i så att de sprack när de prissatte kalaset. Ännu har vi inga svenska prisuppgifter, men Italien kostar Anniversario från 13.600 euro, ungefär 130.000 kronor. Någon teknisk skillnad mot vanliga Fiat 500 är det inte frågan om, utan Anniversario erbjuds med eller utan fällbart tak och motorerna är de vanliga, på mellan 69 och 105 hästkrafter.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com