Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Pogea Racing gör Fiat 500 till raket

Med 405 hästkrafter lär den aldrig sluta spinna

Tycker du att Abarth 500 är lite klen? Lugn. Pogea Racing har precis det du letar efter.

När vi i vanliga fall pratar om de tyska trimhusen brukar det handla om hur de har tagit en redan väldigt pampig bil och gjort den ännu pampigare. Men Pogea Racing gör inte som de andra. I stället har de tagit den minsta av möss och bloddopat den bortom räddning.

I vanliga fall är Fiat 500 en rätt söt småbil med en rätt söt motor på 69 hästkrafter. Men när det egna busbilsmärket Abarth får sätta tänderna i 500 blir den arg och ryter med effekter ändå upp till 190 hästkrafter i de värsta versionerna.

– Grr.

Bah, sade Pogea och gjorde om på sitt eget sätt. Först slog de en signal till de redan rätt välansedda Abarthtrimmarna Scara73 och beställde de bästa bitarna ur deras katalog. Sedan rev de ner drivlinan i sina beståndsdelar, förstärkte blocket, monterade en ny vevaxel, smidda kolvar, större insugsventiler, argare kamaxlar, större turboaggregat och en del annat.

Resultatet är 405 hästkrafter och en acceleration som bara begränsas av däckens grepp mot asfalten. Ändå har de monterat justerbara stötdämpare från KW och klistrigare gummi från Pirelli. För att skala av rörelseenergin har ordentlig bromsutrustning också monterats.

Kom ihåg, motorn är fortfarande Abarths lilla fyrcylindriga flugsmälla på 1,4 liter. Med den effekten får man ut närmare 300 hästkrafter per liter. Okej, det kostar några kronor att komma dit – ca 600.000 kronor. Och då ingår bara ombyggnaden, inte bilen i sig.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com