Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-AMG sätter tänderna i A-klass

Får 306 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Sedan Mercedes-Benz A-klass växlade generation i våras har vi saknat en AMG-modell. Den lilla detaljen är nu åtgärdad.

Nej, det här är inte ersättaren till den skvatt galna Mercedes-AMG A 45 som skrämde vettet ur världen för några år sedan. Den modellen är nedlagd, som en följd av att A-klassen ömsade skal i våras. Vi lär nog få se en sådan, en efterföljare alltså, vad det lider. Så länge får vi nöja oss med den något mildare Mercedes-AMG A 35.

Och det är inte så illa. A 35 må ha lite färre hästkrafter, men 306 hästkrafter lär räcka och bli över i den lilla A-klasskarossen. Motorn är förresten ny, en utveckling av tvålitersturbon M 260 som man till vardags hittar i Mercedes-Benz A 250 och här har den bland annat fått ett tuffare vevhus som bättre tål den högre effekten.

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda och momentfördelningen mellan axlarna kan justeras med hjälp av en elektroniskt styrd koppling från full framhjulsdrift till jämn fördelning fram och bak.

FCA

Som en Jeep.

Allt som allt ska det räcka till att skicka upp A 35 till 100 kilometer per timme på 4,7 sekunder och accelerationen tar inte slut förrän i 250 kilometer per timme.

För att man inte ska välta omkull i kurvorna har man förstås monterat biffigare fjädringskomponenter. Nya bärarmar i aluminium minskar den ofjädrade vikten och radialmonterade fyrkolvsok står för stoppkraften. De adaptiva stötdämparna har tre olika körprogram, beroende på hur obekvämt man vill åka.

Styrväxeln är också ny, med variabel utveckling och två olika mappar beroende på hur direktverkande man vill att den ska vara.

Men det viktigaste av allt är förstås att den ser ut som en AMG. Så här glupar stora luftintag i fronten, fenor håller koll på luftflödet runt framskärmarna och ovanpå bakluckan tronar en rejäl vinge som ska tämja bakvagnen i hög fart. Fälgarna mäter 18 tum i diameter.

Premiären är planerad till bilsalongen i Paris i början av oktober och de första leveranserna sker i början av nästa år. Och innan du frågar, så nej, vi vet inte vad den kommer att kosta.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com