Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Mercedes-Benz A-klass är smartare än du

Senaste generationen en teknikfest utan like.

Artificiell intelligens ska göra körningen skönare i nya Mercedes-Benz A-klass. Men kanske är det första steget mot undergången.

Den brittiske fysikern Stephen Hawking är inte bara vid 76 års ålder en märkligt långlivad ALS-patient. Han är också en hyfsat begåvad pojk och rätt bra på att räkna. Bland annat har han räknat ut att universums svarta hål bubblar bort över tidens vidder genom så kallad Hawkingstrålning och han lär få Nobelpriset i samma sekund som de första fysiska bevisen för hans tankar tar form.

Det kommer att ske 2040, samtidigt som mänskligheten mister sin position och betydelse som kulturbärande art på jorden. Då har nämligen den teknologiska singulariteten förutspåtts inträffa, alltså det tillfälle då artificiell intelligens blir smart nog att skapa artificiell intelligens. Det får till följd att den artificiella intelligensen utvecklar sig själv och kan i princip bli hur smart som helst på ett ögonblick. Att bevisa Hawkingstrålningens eventuella existens kommer den att göra med vänsterhanden.

Den högra kommer förstås att vara fullt upptagen med att förslava mänskligheten och krossa de sista kvarvarande motståndsfickorna av biologiskt liv. Hawking är faktiskt en av dem som har manat till varsamhet vad gäller utvecklingen av artificiell intelligens, just för att de potentiella implikationerna av singulariteten kan vara så allvarliga.

Det hindrar inte Mercedes-Benz från att slå på stora trumman för att det går alldeles utmärkt att prata med panelen i nya A-klass, åtminstone om man kryssat för rätt alternativ i utrustningslistan. Fullt specificerad kan man sitta bakom ratten, se en förstärkt verklighet i vindrutan med pilar och anvisningar projicerade av en head up-display och småprata med den artificiella intelligens som Mercedes-Benz kallar för MBUX och som väcks till liv med frasen ”Hey Mercedes”.

Hej på dig du!

Med MBUX ska bilen kunna begripa olika kommandon och svara på rätt sätt. Bland annat ska det räcka med att gnälla över att det är för kallt för att MBUX ska vrida upp termostaten och den ska också kunna lära sig vilka rörelsemönster föraren brukar följa – som att åka hem från jobbet vid en viss tidpunkt – och i förväg föreslå ruttändringar om någonting hänt i trafiken.

Med hjälp av radar och kameror som läser av trafiken upp till 500 meter framför bilen, samt information från navigatorn och sensordata från andra bilar i närheten, ska de självkörande funktionerna också vara lika avancerade som i miljonmodellen S-klass, en lyxlimpa i Mercedes-programmets andra ände. Farthållaren har koll på kurvor och autobromsen känner igen både fotgängare och cyklister som är på väg att vingla över vägen.

Utöver intelligensen bjuder nya A-klassen på nya motorer, två bensinare och en diesel på mellan 116 och 224 hästkrafter. Den minsta bensinaren, A 200 på 163 hästkrafter, går att få med en sexväxlad manuell låda, men annars är det sjuväxlade dubbelkopplingslådor som gäller, med fyrhjulsdrift som tillval. Ännu syns inga el- eller hybridversioner till.

Men det kanske inte spelar så stor roll när jorden i framtiden blott kommer att hysa maskiner. När den digitala apokalypsen tar kol på civilisationen, kom då ihåg var det började: i nya Mercedes-Benz A-klass.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com