Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz visar upp sin Hyperscreen

Ska finnas i kommande EQS

Större
Stäng
  • Foto: Mercedes-Benz
    Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz

Mercedes- Benz har visat upp sitt infotainmentsystem som kommer finnas i Mercedes kommande EQS. Det är en jätteskärm på 56 tum som är ihopbyggd med intrumentklustret och de digitala instrumenten.

Mercedes-Benz anammar framtiden med sitt kommande flaggskepp, elbilen Mercedes EQS som lanseras i år. Nu har den tyska biltillverkaren visat upp infotainmentsystemet som kommer användas i bilen, och den kommer täcka hela instrumentbrädan. Mercedes kallar den för MBUX Hyperscreen och är en 56-tums bred skärm med tre kontrollzoner, inklusive en för föraren och kommer ha sju olika profiler.

Själva skärmen böjd och är av OLED-typ. Den har zoner för instrumenklustret, centralkontroller och passagerarkontroller. Mercedes kallar det för ”nollager-system” eftersom man inte ska behöva skrolla eller swipea genom olika kontrollmenyer. Istället ska olika relevanta applikationer baserat på sammanhang och situation tillhandahållas. 

MBUX-systemet introducerades till A-klass 2019, och visade att de flesta av kontrollerna kretsar kring navigationssystemet, telefon och radio. Mer än 20 olika funktioner kommer finnas tillgängligt när systemet anser att det är relevant. Även om systemet inte kan förutse alla förfrågningar, ger systemet tillgång till olika undermenyer. 

LÄS MER: Mercedes-Benz: Laddbilar ska stå för hälften av försäljningen 2030

MBUX Hyperscreen kommer lära sig de olika användarnas rutiner, för att presentera information och föreslagna kommandon, via artificiell intelligens och inlärningsprogram. Den kan förseslå infotainment, komfort, och fordonsfunktioner, så att den kan komma åt molnet och fordonets system. 

Systemet drivs av åtta CPU-kärnor och har ett RAM-minne på 24 gigabyte. Den består av en enda plastram och ett stort glasöverdrag med OLED-skärmar för mittenn och passagerarna fram. Den ger haptisk feedback för att bekräfta kommandon. 

Förarens display har en djupeffekt och systemets heads-up display har AR-överlagringar. 

MBUX Hyperscreen kommer finnas i EQS som anländer i år. Crossover-versionen av EQS förväntas anlända nästa år, eller 2023. En mindre EQE kanske även den lanseras, och får din suv-motsvarighet, och alla kommer antagligen finnas tillgänglig med MBUX Hyperscreen. 

LÄS ÄVEN: Mercedes AMG GT Black Series slog varvrekordet runt Nordschleife

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com