Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz visar upp nya instegsmodellen

Har en räckvidd på mer än 42 mil

Större
Stäng
  • Foto: Mercedes-Benz
    Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz
    Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz

Mercedes har visat upp sin nya instegsmodell, EQA. Det är ett halvsyskon till GLA och ska enligt tillverkaren själva ha en räckvidd på mer än 42 mil.

Mercedes-Benz har visat upp sin nya och helt eldrivna instegsmodell, EQA. Modellen är en suv i kompaktklassen med en räckvidd på mer än 42 mil. EQA är det eldrivna syskonet till GLA. 

EQA är en helt nyutvecklad modell som har ett batteri på 66,5 kWh och är en integrerad del av chassit. Den första modellen i serien, är EQA 250, med en effekt på 190 hästkrafter (140 kW) och en räckvidd på mer än 42 mil, enligt mätmetoden WLTP. Den har ett vridmoment på 375 Nm. Accelerationen 0-100 km/h går på 8,9 sekunder och topphastigheten är 160 km/h. Förbrukningen är 1,8 kWh/mil.

Senare kommer även versioner med fyrhjulsdrift, effekt upp till 270 hästkrafter (200 kW), och räckvidd på upp till 50 mil. 

LÄS MER: Mercedes-Benz visar upp sin Hyperscreen

EQA, får likt den i EQC, ett navigationssystem som räknar ut snabbaste vägen till destinationen, men tar även hänsyn till vilken rutt som förbrukar minst energi och var det finns laddmöjligheter. Navigationen räknar med faktorer som terräng, väder och körstil. 

Med snabbladdare kan batteriet laddas upp till 100 Kw, vilket gör att batteriet kan laddas från tio till 80 procent, på 30 minuter. I en laddbox (AC/växelström 3-fas) används ombordladdaren på upp 11 kW och med full effekt tar 10-100 % strax under sex timmar. Möjlighet att få dragkrok finns, och den framhjulsdrivna versionen får dra släp på upp till 750 kilo. Fyrhjulsversionen kommer kunna dra tyngre last. 

Som standard har EQA LED-strålkastare med automatiskt ljusbildjustering, elektrisk baklucka som kan öppnas med en fotrörelse, 18-tumfälgar, stämningsbelysning i 64 (!) färger och har även infotainmentsystemet MBUX, som är röststyrt. Som tillval finns adaptiv fjädring, som automatiskt övervakar och justerar fjädringen på de fyra hjulen individuellt. Som tillval finns även olika självkörande funktioner och säkerhetssystem, såsom adaptiv farthållare, som automatiskt justerar hastighet i och inför kurvor etc. 

Säljstart i Sverige är februari och de första bilarna levereras under våren. 

LÄS ÄVEN: Mercedes AMG GT Black Series slog varvrekordet runt Nordschleife

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com