Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första turen: Nya E-Klass är en äkta Mercedes

Det finns en ny Mercedes E-Klass i stan, och även om den har fått elektriskt sällskap av EQE, gör den jobbet! Vi tar den första turen i nya Mercedes E-Klass.

TEXT Simon Hallenslev
FOTO Mercedes PR

Bytbil samarbetar med danska Bilbasen som var inbjudna till Wien av Mercedes Danmark.

Den eldrivna Mercedes EQE är på många sätt en mycket trevlig bil – men är det en riktig E-Klass? På redaktionen tycker vi att den saknar den där sista touchen som Mercedes är kända för. Detsamma kan sägas om Mercedes EQS, som är en utsökt elbil utan att vara en riktig S-klass.

Så hur är det med nya Mercedes E-klass? Har den det där lilla extra som den borde garantera, eller följer den de elektriska modellernas fotspår? Det är vad jag försöker svara på när jag tar min första tur från fantastiska Wien i den helt nya Mercedes W214 E-Klass.

 

Vad är nytt?

E-klass är en viktig modell för Mercedes, och den tidigare W213 såldes i över en miljon exemplar. Det är en försäljningsframgång som Mercedes naturligtvis vill snegla på igen, vilket är anledningen till att det, traditionen trogen, inte finns något kvantsprång i vare sig design eller yttermått. Evolution snarare än revolution.

Nya E-Klass ser ut som en blandning av den tidigare femte generationen och den senaste S-Klass – med en touch av Mercedes elektriska EQ-modellprogram. Fronten pryds nu av en bit högblank svart plast som förbinder strålkastarna och kylargrillen, medan dörrhandtagen nu är integrerade.

Om du lutar huvudet åt sidan, kan du lätt missta den för den senaste S-klassen. Här är det de lågt sittande bakljusen som möts i mitten i ett plaststycke och följs av en elegant kromkant som påminner om storebror.

När det gäller de yttre måtten har nya E-Klass vuxit något på alla sidor. Den är nu 4,94 meter lång, 1,88 meter bred och 1,48 meter hög med en hjulbas på 2,96 meter. I längd, bredd, höjd och hjulbas får du 2 cm extra.

Hur är det med hytten?

Trots stekande sol och 32 grader är det inte luftkonditioneringens kylning som gör att jag ser fram emot att hoppa in i kupén. Det är i kupén som testet ska äga rum, för det är just här som jag tidigare har varit ute efter i EQE, som lider av fluktuerande material- och byggkvalitet.

Till alla som läser detta kan jag säga: Oroa er inte! Nya E-Klass är en E-Klass. Det är en äkta Mercedes med den kvalitet du kan förvänta dig. Även den mörka plasten i knähöjd är mjuk och behaglig, och det knarrar inte i dörrarna eller instrumentpanelen.

Det är egentligen lite märkligt, eftersom kupén är väldigt lik EQE. En enda billig plastbit har smugit sig in i mittkonsolen förklädd till kolfiber, men det är allt.

Nya E-Klass har inte heller en ultra-aerodynamisk form och ett batteri i botten, så baksätet är mer regelbundet och bekvämt. I plug-in hybridversionerna är batteriet placerat i bagagerumsgolvet. Detta gynnar baksätespassagerarna men minskar kapaciteten med 170 liter. Du får alltså 370 liter bagageutrymme i E300 e jämfört med 540 liter i E220 d.

 

Underhållning till max

Testbilarna är utrustade med en distinkt ”Superscreen”-skärmkonfiguration. Denna inställning liknar Hyperscreen, utan att vara riktigt lika sömlöst sammankopplad. Till exempel är den digitala instrumenteringen en fristående skärm bakom ratten istället för att vara integrerad som i Hyperscreen.

Den nya Superscreen körs på ett nyligen uppdaterat MBUX-system som ger nya ikoner och en något uppdaterad layout. Det är en lätt uppdatering av ett system som fortfarande är bland de bästa på marknaden och ger framsätesförarna oändliga mängder underhållning.

Som en ny funktion kan passageraren titta på filmer på sin egen skärm under körning eftersom skärmen blockerar förarens vinkel till skärmen. Passageraren kan välja om filmljudet ska spelas upp på det absurt välspelande Burmester-ljudsystemet med 17 högtalare eller i de medföljande hörlurarna.

Under tiden kan föraren underhålla sig med röstassistenten som en reseguide som kan berätta om sevärdheterna längs rutten. Eller så kan du lyssna på ditt favoritalbum på stereon, som kan ställas in så att den matchar sätena och stämningsbelysningen, så att du kan känna basen i ryggen och få färgerna från konserten diskret kastade i ansiktet. Den integrerade TikTok-appen kan även användas vid stillastående.

Nya MBUX innehåller nu också en funktion som heter ”Routines”. En funktion som kan ställas in manuellt, men som också lär sig att känna igen användarens rutiner genom samma artificiella intelligens som gör röstassistenten smartare.

Kort sagt kan bilen ställas in så att den alltid startar med uppvärmda säten och Barry White på stereon på måndagar om du inte är en måndagsmänniska. Eller att spela Nik och Jay med fönstren nedvevade när du har fredagsfeeling. Eller bara rulla upp fönstren automatiskt varje gång du passerar pappersbruket på väg till ditt fritidshus.

Gör drivlinorna jobbet?

Den sexbenta E450, den största plug-in hybriden E400 e och den mer transportvänliga dieseln E220 d. Mitt eget fokus ligger på plug-in hybriden E400 e och den mindre dieseln E220 d.

Dieselhacket kan snabbt avrundas. Om du kan din Mercedes-lära vet du att en 2-liters dieselmotor med 197 hästkrafter och 440 Nm låter bekant. Det är samma som i föregångaren, W213, och det är ett hyggligt paket som inte gör så mycket väsen av sig.

Istället är det plug-in hybridvarianterna som förtjänar uppmärksamhet, där finns det nämligen ett nytt batteri på menyn. Det växer till 25,4 kWh och ger upp till 115 kilometers elektrisk räckvidd i E300 e och dieselvarianten E300 de. 11 kW AC-laddning är standard, medan 55 kW DC-laddning är tillval.

De fossila motorerna i E300 e och E300 är oförändrade och båda har en systemeffekt på 313 hästkrafter. Mercedes E400 e drivs av en uppdaterad 2-liters bensinmotor med 252 hästkrafter. Effekten från elmotorn ökar till 129 hästkrafter och 205 Nm i plug-in hybriderna tack vare det nya batteriet.

Elmotorn har gott om kraft för att E-Klass ska kunna hänga med i trafiken upp till motorvägshastigheter. Bensinmotorn kommer sömlöst till liv när lite mer kraft behövs, och det finns gott om kraft med 375 hästkrafter i E400 e. På testrutten runt Wien kör vi så småningom ner batteriet, vilket inte verkar orsaka någon klumpighet i systemet. Detta kräver dock ett mer grundligt test för att gå in på ordentligt.

Hur är den att köra?

Ända sedan starten av E-Klass, som kan spåras tillbaka till 1930 med Mercedes 170 (W136), har komfort varit en hörnsten. Det är något som går hem hos kunderna – då som nu. Om man räknar med de direkta föregångarna har mer än 16 miljoner exemplar sålts, vilket gör E-Klass till den mest populära modellen i Mercedes historia.

Grundreceptet är med andra ord inget man bara kan ändra på. Nya Mercedes E-Klass är därför en extremt bekväm och väl avvägd bekantskap. Även om komforten kommer i första hand är det ändå en välbalanserad styrning som ger en fin känsla för chassits och bilens rörelser.

Alla testbilar utrustade med Airmatic luftfjädring samt bakaxelstyrning, vilket naturligtvis påverkar körupplevelsen. I synnerhet den senare är något som alla borde kunna njuta av i en bil som E-Klass. Bakaxeln bidrar inte bara till stabiliteten på motorvägen utan gör också en märkbar skillnad för bilens smidighet. Plötsligt rör sig den tunga förarstolen som en fräsch, fyrhjulsdriven A-klass!

 

Historisk noggrannhet

Mercedes avrundar provkörningarna med en historisk tillbakablick på E-Klass och dess ursprung. Här får jag chansen att köra de historiska föregångarna till E-Klass: från den första efterkrigsmodellen, W136, till den första ”riktiga” E-Klass W124 – alla i musealt skick.

Det kan verka lite galet, men i slutändan är det en illustration av den historiska noggrannheten hos den nya E-Klassen.

I alla gamla Mercedes får man den där tydliga känslan av mys, kvalitet och komfort som även nya E-Klass garanterar. Den nya E-Klassen är alltså en äkta Mercedes med exakt den känslighet som du förväntar dig och som saknas i uttrarna.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com