Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Den bekväma Mercedes C-klass (2014-2021)

Vad är egentligen en riktig Mercedes? Född med bakhjulsdrift och motorn liggande på längden i motorutrymmet?

TEXT OCH FOTO Morten B. Bek

Mercedes är ett märke som har en viss aura och image som har byggts upp under många decennier. En begagnad C-klass är en eftertraktad vara, så jag besöker Odsherred Bilcenter i Svinninge för att låna ett exemplar av den tidigare generationen C-klass – serien med den interna koden 205, som tillverkades från 2014 till 2021 (som coupé och cabriolet fram till 2023).

En enorm satsning under 2009

205-serien kom ungefär 5 år efter att Mercedes verkligen började blomstra och frodas. Fram till 2009 var priserna så höga och till och med en C-klass så extremt dyr att endast taxibranschen och VD:ar hade råd med en. Under 2009 sjönk priserna och öppnade upp en helt ny marknad för Mercedes.

Diesel eller icke-diesel?

Om du köpte en ny C-klass 2014 eller 2018 var det bara naturligt att den skulle ha en dieselmotor. Överdriven kraft och låg förbrukning – bättre än så blir det inte. Idag är bilden en annan, och om du köper en dieselbil, ny eller begagnad, kan du eventuellt få svårt att sälja den på lång sikt. Åtminstone kan du förvänta dig en betydande värdeförlust.

Bytbil har ett samarbete med danska Bilbasen där Jan Lang, ansvarig för marknadsinsikt och kommunikation på Bilbasen, förklarar hur det fungerar: Om du kör många kilometer är en C-klass med dieselmotor en mycket relevant bil. Men man måste inse att det blir dyrare totalt sett att äga en dieselbil – och det gör dem svårare att sälja. Dieseldrivna versioner av C-klass har sjunkit med 6,1 procent i Danmark, medan bensindrivna C-klassmodeller inte har gjort det.

Begagnade dieselbilar sjunker i pris

För Jan Lang är C-klass mer än bara en rimlig begagnad bil: C-klass är, enligt min mening, en av de bästa begagnade bilarna på marknaden Den blev Årets begagnade bil 2021 (i Danmark) och det finns ett brett och väldigt varierat utbud, så du kan välja bensin, diesel eller laddhybrid. Du får mycket bil för pengarna.

Den svarta Sedanen är från strax före faceliftet, men kosmetiskt sett var förändringarna då hanterbara; exteriört såväl som interiört. Bakom ratten känns den faceliftade C-klassen igen på en ny ratt och ett infotainmentsystem med widescreen-display.

Den kör som en Mercedes ska göra

Man kan lugnt säga att många bilar med 212 000 kilometer på mätaren känns slitna. Oavsett om det beror på att sätena ger vika, att det knakar i skrymslen och vrår eller att helhetsupplevelsen helt enkelt inte håller måttet. Denna C 220 d med 170 hästkrafter och 9-växlad automatlåda är bilden av soliditet. Om någon hade satt tejp över trippmätaren och jag inte visste något om bilen, skulle min gissning ha varit 100 000-120 000 kilometer.

Jag kör längs landsvägar och motorvägar, genom staden till hamnen. Dieselmotorn och växellådan med sina många steg känns som helt ny mekanik; växlingarna är mjuka som sammet. Naturligtvis bullrar dieselmotorn men bilens totala ljuddämpning är fantastisk och jag ser plötsligt mig själv köra en resa till Tyskland i den förnuftiga men lyxiga Sedanen; det här känns som en, i brist på ett bättre ord, riktig Mercedes.

Under åren har det dock varit ett antal återkallelser på 205-serien C-Klass, och UK-baserade WhatCar? rapporterar om nödvändiga programuppdateringar för vissa dieselmotorer och ESC-system (2017-2018), medan kvalitetsproblem vid monteringen har lett till problem med krockkuddar, lösa säkerhetsbältessystem och många andra mindre problem.

Med andra ord lönar det sig att gå igenom kupén i en potentiell C-klass – och fråga om den är helt uppdaterad när det gäller återkallelser. Frambromsar och servostyrning har också orsakat betydande problem för ägarna, särskilt i början av modellåren 2014-16.

En välskött C-klass som den här svarta Sedanen är ett absolut nöje och känns som en toppmodern bil även efter nästan 6 år. Modellutbudet är enormt, och från motorer till karossvarianter till utrustningspaket finns det många, många kombinationer.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com