Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Mercedes–AMG GT

Nästan 10 år efter den första Mercedes-AMG GT kommer nu efterföljaren med samma namn. Nya AMG GT har en 4-liters V8 med upp till 585 hästkrafter – och kommer nu med baksäte

TEXT Morten B. Bek

FOTO PR

Det finns Porsche 911, och så finns det alla de andra. 911 är sportbilen med decennier av oavbruten historia, den unika placeringen av motorn i baksätet, omisskännlig design och en otrolig mångfald i modellprogrammet som konkurrenterna har svårt att matcha.

Sedan 2014 har dock Mercedes-AMG gett Porsche en match, och med den första generationen av GT-modellen har Porsche-konkurrenten för första gången etablerat sig med respekt och soliditet i klassen.

Nästan 10 år efter premiären kommer nu en helt ny AMG GT. Fokus har förändrats, men å andra sidan har det inte det. GT är fortfarande en coupé med vulgaritet i linjerna och dynamik i centrum, men den här gången har den baksäte, fyrhjulsdrift och är utvecklad som en systermodell till den klassiska SL, som i den senaste generationen bara finns som AMG.

En man, en motor

AMG GT har kanske inte samma långa historia och udda motorplacering som en Porsche 911. Istället har den ”One Man, One Engine”-historien – historien om en enda man eller kvinna på AMG som är ansvarig för att montera motorn till en bil. Det är därför det finns en liten plakett på motorblocket med namn och signatur.

Motorn i denna andra generationens AMG GT är en fortsättning på den nu allmänt använda 4-liters V8-motorn med biturbo. Det finns två varianter, åtminstone till en början: AMG GT 55 4Matic+ med 476 hk/700 Nm och AMG GT 63 4Matic+ med 585 hk och 800 Nm. Ordet, om man kan kalla det ett ord, 4Matic+ indikerar fyrhjulsdrift, vilket inte har setts tidigare i AMG GT, och den variabla kraftfördelningen gör att bilen bara drar bakhjulen om du vill undvika fyrhjulsdrift.

 

Vi märker att det finns gott om luft i modellprogrammet. En 63-variant utan ett S i namnet är en typisk inbjudan från AMG, och 585 hästkrafter är säkert bara en tillfällig toppmodell.

AMG är tvingade att elektrifiera, och om nya GT ska kunna köras i nästan 10 år kommer elektrifiering i någon grad att vara oundviklig. Men om GT-modellen följer resten av Mercedes-Benz och Mercedes-AMG:s filosofi kommer en helelektrisk GT att bli en unik modell och inte en modell som liknar den bensindrivna versionen.

SL har tagit över rollen från den öppna GT

Den senaste generationen Mercedes SL är den första som endast finns tillgänglig i AMG-versioner, och av goda skäl: den utvecklades hos AMG. På så sätt har Mercedes tagit sin klassiska roadster i en mer dynamisk riktning, och med SL har man samtidigt lyckats med en annan uppgift. SL har tagit över rollen som sportig AMG roadster från den öppna versionen av den första generationen GT.

Designlikheten med SL är dock inte stor, och i sann Porsche 911-anda är den nya GT-designen en utveckling av sin föregångare. Stora strålkastare, en grill som ser ut att suga in asfalten framför bilen – och en nästan elegant och långt ifrån vulgär design baktill.

I kupén hittar du, föga förvånande, samma layout som i SL. Inga pengar har lagts på att göra interiören unik, och fyra runda luftventiler och en stående pekskärm kännetecknar den grundläggande layouten. Jämfört med interiören i den första GT:n är stilen mer elegant och mindre pompös. Och så har vi det nya baksätet, som knappast gör GT till en familjebil; det finns plats för två, men de måste verkligen vilja åka i de små skålformade sätena.

I en tid med stora elbilar som närmar sig 3 ton är en stor sportbil med V8 och fyrhjulsdrift som väger 1 970 kilo en lättviktare (63-version). Tack vare en kaross tillverkad av en bra blandning av stål, aluminium, magnesium och kompositfibrer, för att inte tala om en instrumentbräda i magnesium, kan vikten hållas rimligt låg.

Men AMG GT är nästan 20 cm längre än Porsche 911, och 911 är en betydligt lättare bil. I Turbo-varianten med 580 hästkrafter väger 911 bara 1 715 kilo, så det finns en hel del för AMG att arbeta med för att skapa lättare versioner av GT. Kanske skulle de börja med att ta bort baksätena?

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com