Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen satsar på eldrift med GTI

ID. GTI Concept är det första konkreta beviset på att Volkswagens GTI-historia fortsätter med elbilar. Konceptbilen är baserad på den kommande ID.2.

TEXT Morten Bek
FOTO PR

Det första som uppstår är förvirring. Volkswagen har lagt mycket energi på att etablera GTX-versionerna av elbilarna ID.4 och ID.5 som det moderna svaret på GTI-konceptet – och ID.3 GTX, ID. Buzz GTX och ID.7 GTX väntar för närvarande i kulisserna.

Men så dyker en ny konceptbil upp och blåser nytt liv i GTI-namnet. ID. GTI Concept, en uppföljare till konceptbilen ID.2 all som presenterades i våras. Så vad är vad och varför denna förvirring kring vad man ska kalla den snabbaste och mest spännande av elmodellerna?

I vilket fall som helst är GTI-namnet alltför ikoniskt, nästan kultliknande, för att Volkswagen ska överge det även om bensinbilarna försvinner. Det är inte otänkbart att den nya chefen för VW-koncernen, Oliver Blume, har talat med stora ord och beslutat att det bara inte får hända.

De nya GTI-modellerna är redan på väg

Som det ser ut just nu vet vi bara att GTX-modellerna lever och mår bra (med nya på väg) och att GTI-konceptbilen precis har dykt upp. Men det är redan klart, direkt från Volkswagen, att utvalda modeller i ID-familjen definitivt kommer att finnas tillgängliga i GTI-versioner.

”I framtiden kommer det (även) att finnas sportiga och spännande GTI-versioner av utvalda modeller i den helelektriska ID-familjen. ID. GTI Concept car, som kommer att presenteras för första gången på IAA Mobility i München, ger konkreta insikter i hur Volkswagen kommer att forma det ikoniska GTI-konceptet i en elektrisk framtid.”

Eftersom konceptbilen är ett direkt derivat av ID.2 verkar det mycket säkert att den kommande ID.2 i Polo-storlek, som förväntas 2025, kommer som en GTI – och att det kommer att ske 2027. Utveckling och serieproduktion har redan slutförts. Den första elektriska GTI:n, säger Volkswagen, kommer att bygga på den nätverksbaserade interaktionen mellan olika elektroniska system (styrning, ESC, adaptiva stötdämpare etc.) som redan finns i dagens Golf GTI.

Kommer GTI och GTX att leva sida vid sida?

Men vad gör det med GTX-namnet, som vid det här laget kommer att finnas på minst fem elbilar? Det är inte otänkbart att det blir en differentiering mellan GTX och GTI. De befintliga GTX-modellerna, ID.4 och ID.5, ger inte ens det minsta GTI-intryck och det går emot konceptet att försöka göra en 2,2 ton tung eldriven familjebil till en GTI.

Om GTX ska överleva kan det vara som ett koncept som förenar lyx och hästkrafter med GTX-specifik styling. Något som passar inte bara de stora VW-elbilarna utan även exempelvis ID.3. GTI-konceptet kan leva vidare med mindre och lättare bilar som har en unik design, ännu mer kraft än GTX-modellerna och inte minst mer dynamiska köregenskaper.

Var man än hamnar med GTX och GTI så är 410 cm långa ID.2 GTI Concept rätt ställe att börja på. Liten bil med (relativt) låg vikt, framhjulsdrift, fullskaliga GTI-detaljer och förhoppningsvis en populär prislapp. VW kan mycket väl öka takten i utvecklingen, för det är en mycket lång väg kvar innan kalendern säger 2027.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com