Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes CLA Concept - kompakt eldriven lyxbil med över 750 km räckvidd

Mercedes kompakta modeller står inför en fullständig elektrifiering, och CLA Concept visar vad vi kan förvänta oss. Det kommer att finnas fyra olika modeller med upp till 750 km räckvidd.

TEXT Morten Bek

FOTO PR

Mercedes visar för första gången vad som kommer att leda till en familj av kompakta elbilar i framtiden. CLA Concept visar inte bara designlinjen för de framtida ”billiga” elbilarna från Mercedes, utan också vad vi kan förvänta oss när det gäller teknik, prestanda och räckvidd.

Med CLA Concept är framtiden inte långt borta och om några år kommer den första modellen i den kompakta elbilsfamiljen att rulla på vägarna. Det kan mycket väl bli en ny CLA som kommer först. Med avslöjandet av den elektriska framtiden för kompakta modeller är det också tydligt vilka av dagens modeller vi inte kommer att se som elbilar.

De traditionella modellerna A-Klass halvkombi, A-Klass Sedan och B-Klass kommer att upphöra utan elektriska ersättare. Detta passar in i Mercedes nya filosofi att fokusera mer på lyxbilar, och A-Klass passar inte in särskilt bra.

 

Ny MMA-plattform och elmotor på 238 hästkrafter

I framtiden, när hela Mercedes kompaktfamilj rullas ut, kommer det att finnas fyra medlemmar i familjen: CLA, CLA Shooting Brake och två SUV-modeller. SUV-modellerna kommer att ersätta de nuvarande kompakta elbilarna från Mercedes – EQA och EQB – som båda är byggda på en plattform som främst är utformad för bilar med förbränningsmotor.

Med de kompakta modellerna börjar Mercedes från noll. En ny plattform har skapats för ändamålet. MMA-plattformen kommer att erbjuda en kompakt och lätt drivlina med en elmotor som ger 238 hästkrafter. Det kanske inte låter så mycket, men eftersom plattformen också enkelt tillåter användning av flera elmotorer kan du börja multiplicera.

Som en trevlig överraskning kommer modeller med en elmotor att levereras med bakhjulsdrift och inte framhjulsdrift, vilket är fallet med EQA och EQB. Fyrhjulsdrift kommer med användning av flera elmotorer.

Räckvidden överstiger 750 kilometer

MMA-plattformen är också skapad med en 800-voltsarkitektur som möjliggör snabb och effektiv laddning med upp till 250 kW, och det verkar som att det kommer att finnas ett urval av batteristorlekar/-typer när de nya modellerna lanseras.

Det största möjliga batteriet, som har en hög energidensitet, ger en förväntad räckvidd i CLA-modellen på över 750 kilometer på en enda laddning. På 15 minuter ska man kunna tanka för 400 kilometers körning, om man kan hitta en laddare som levererar ström så snabbt.

De kompakta modellerna kommer inte med enorma batterier på 90-100 kWh, eftersom Mercedes föredrar bilar med högeffektiva elmotorer, högpresterande batterier och mycket lågt vindmotstånd. Förbrukningen ska ligga på i genomsnitt 12 kWh per 100 kilometer, och för att nå en räckvidd på 750 kilometer krävs ett batteri på endast 65-70 kWh.

Detta ger en relativt lätt elbil, och lätta elbilar med bra aerodynamik ger låg förbrukning – och lätta elbilar har ofta bättre köregenskaper. Med andra ord finns det mycket att se fram emot med de nya kompakta elbilarna från Mercedes.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com