Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz S-klass föryngras

Nya motorer och välbefinnandeprogram.

Nuvarande S-klass fyller snart fyra år. Därmed är det dags för uppdatering. Därför får lyxbilen nya motorer och mer elektronik.

Sonderklasse, det som vi i dag känner som S-klass, blev faktiskt ett begrepp först 1972 i och med att Mercedes-Benz lanserade karossmodell W116. Innan dess bar förvisso bilar som ponton-mercan, fenmercan och de sexcylindriga kompaktmodellerna någon slags S-klassliknande utstrålning, men det formaliserades aldrig på samma sätt som när den stora pansarvagnen gjorde entré i början av sjuttiotalet.

Nu är vi inne på den sjätte generationen av Mercedes-Benz toppmodeller och W222 har faktiskt varit med oss i snart fyra år. Därmed är det hög tid för en rejäl uppdatering och det är precis vad vi har fått. Framför allt handlar nyheterna om nya motorer och uppdaterad elektronik.

Vi har tidigare berättat om Mercedes-Benz nya, raka sexcylindriga motorserier och nu har de hittat ner under huven på S-klass. Först ut är två dieslar på knappt tre liter och 286 eller 340 hästkrafter. Senare ska även bensinversioner komma, liksom en hybridvariant.

Redan nu kan man få sin S-klass med fyraliters V8. Den är i grunden samma motor som AMG använder högt och lågt, en maskin med dubbla turboaggregat och i S 560 har den 469 hästkrafter – även i ultralyxig Maybachversion. I Mercedes-AMG S 63 har den dopats med en lina kokain och snortar där ur sig 612 hästkrafter. Därmed har också den gamla 5,5-litersåttan gått ur tiden (om jag inte missar någon arkaisk modell som fortfarande använder den). Båda modellerna är fyrhjulsdrivna.

Det är däremot inte Mercedes-AMG S 65 med V12-motor. Men den har 1.000 Nm i vridmoment, så den är ändå rätt val om man vill orsaka en jordbävning eller två. Samtidigt är den också tyngre, törstigare och har färre växlar än V8:an, så räkna med att få spö vid rödljusen.

En kaloririk upplevelse, helt enkelt.

Att känna igen den ansiktslyfta S-klassen från utsidan är inte alldeles lätt. Grillen är ny, men annars är det tunnsått med ledtrådar. Då har det hänt mer på insidan. Bland annat får man numera sin S-klass med sex olika välbefinnandeprogram, vart och ett en tiominutersövning med ljusspel, musik och stolsrörelser som ska bryta långfärdsmonotonin.

Körhjälpsfunktionerna har också uppdaterats och farthållaren ska känna av kommande kurvor och anpassa hastigheten därefter. Som tidigare håller bilen också koll på farthinder och potthål i vägbanan och justerar fjädringen i förväg.

Den uppdaterade Mercedes-Benz S-klass lanseras på de europeiska marknaderna i juli. Prisbilden är inte klar än.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com