Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz vässar tvådörrars S-klass

Nya motorer och förbättrat förarstöd bland nyheterna.

Coupé- och cabrioletversionerna av Mercedes-Benz lyxlimpa får samma uppdateringar som fyrdörrarsbilen fick i våras. Nästan, i alla fall.

När Mercedes-Benz gav lyxlimpan S-klassen ansiktslyftning i våras var väl den största nyheten att en gammal hederlig rak dieselsexa hade hittat ner under huven. Ja, om man inte räknar de sex olika välbefinnandeprogrammen, förstås, vart och ett en tiominutersövning med ljusspel, musik och stolsrörelser för att bryta långfärdsmonotonin.

Men i tvådörrarsmodellerna av S-klass finns det inga dieslar att tillgå, så när Mercedes-Benz nu visar upp även dem i tillfixad form handlar den enda motornyheten om att mellanmodellen S 560 har en mindre V8 än den gamla S 500.

Hur går det ihop? Tja, det är samma maskin som också driver var och varannan AMG-modell med olika effektuttag och med fyra liters cylindervolym är den mer energieffektiv än den gamla 4,7-litersmotorn. Samma motor, men med 612 hästkrafter, finns också numera under huven på Mercedes-AMG S 63 oavsett karossform.

Och även om det inte går att få sin nya S-klasscoupé eller cabriolet med dieselmotor är det underligt att Mercedes-Benz inte hällt ner den nya, tre liter stora raksexan som erbjuds i sedanversionen. I stället får tvådörrarskunderna av S 450 hålla tillgodo med den äldre V6-motorn, om än med samma cylindervolym och effekttuttag: 367 hästkrafter.

Värst är förstås fortfarande Mercedes-AMG S 65 med dubbelturboladdad, sexliters V12. Men den är bara marginellt starkare än V8:an och väldigt mycket dyrare, så man kan fråga sig vad man ska med den till. Bräcka grannarna? Och så kan man ju alltid lämna in den till Brabus, som borrar ur blocket så att man får 6,3 liter och – håll i dig – 900 hästkrafter.

Brabus

Nu snackar vi.

Hur som helst har vi fått några kosmetiska förändringar över hela programmet, med nya stötfångare och OLED-baklyktor. Men det är på insidan som de viktigaste uppdateringarna har skett med skarpare förarhjälp. Nu justerar farthållaren farten innan kurvor och svänger in själv även om vägens markeringar är utslitna eller obefintliga. Den som vill kan också beställa sin bil med förbättrad fjädringsmagi. Kameror ser hur vägen ser ut framför bilen och kompenserar fjädringsrörelserna för att hålla i kurvor och svälja potthål – som en flygande matta, ungefär.

Framför allt har nu även S-klasscoupéerna och -cabrioleterna fått sex olika välbefinnandeprogram, vart och ett en tiominutersövning med ljusspel, musik och stolsrörelser för att bryta långfärdsmonotonin. Tänk vilka framsteg mänskligheten gör.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com