Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Två flugor i en smäll: Mercedes CLE ersätter de vackra versionerna av både C- och E-Klass

Med CLE använder sig Mercedes av ett gammalt trick. Istället för att göra coupé- och cabrioletversioner av C-klass och E-klass slås de ihop till en modellserie.

TEKST Morten B. Bek

FOTO PR

Det kommer fortfarande att finnas gott om Mercedes-modeller med bensin- och dieseldrift under de kommande åren, men man håller redan på att skära ned på sitt enorma, inte alltid så lukrativa, modellprogram. Elbilar tilldelas lejonparten av utvecklingspengarna.

S-klass Coupé och Cabriolet var några av de första att försvinna, och när de nuvarande generationerna av A-klass, B-klass och alla andra framhjulsdrivna kompaktmodeller går i pension kommer långt ifrån alla av dem att ersättas.

Det är dags att säga adjö till coupé- och cabrioletversionerna av både C-klass och E-klass. Det finns inga pengar i nya generationer av båda, och detta har resulterat i den nya CLE. Precis som både Coupé och Cabriolet ersätter den två modellserier. Med en längd på 485 centimeter är den mycket större än den gamla C-klass Coupé/Cabriolet – faktiskt är den längre än den avvecklade E-Klass Coupé/Cabriolet.

 

Vi har sett det här tricket flera gånger tidigare hos Mercedes

Mercedes har gjort det förut och slagit två flugor i en smäll. När de hade CLK på programmet för flera år sedan såg den ut som en E-Klass, men den var baserad på C-Klass. Det bästa av två världar, eller åtminstone lägre produktionskostnader för Mercedes.

Eftersom det redan fanns en C-Klass Coupé men ingen Cabriolet 2010, kunde den nya generationens E-Klass Coupé/Cabriolet lika gärna vara en blandning av C-Klass- och E-Klass-mekanik. Men den hade också E-Klass design och inga C-Klasselement.

Den här gången finns det inspel från flera delar av modellprogrammet. Proportionerna är smala och mer i linje med C-klass än med E-klass, medan fronten har drag från CLA. Baktill skulle strålkastarbandet mycket väl kunna ha hämtats från den senaste GLC. CLE är verkligen en hybrid. Med det i åtanke har den en klassisk, inbjudande design.

Mercedes har valt att inte snobba uppåt i kupén. Nya E-klass hade varit ett bra val för design och layout, men valet har fallit på den enklare och mer intima utformningen i C-klass. Den fristående instrumenteringen mäter 12,3 tum, den vinklade pekskärmen i mitten 11,9 tum. Några nya tillägg och uppdateringar av MBUX-kontrollsystemet har dock överförts från nya E-klass.

På grund av den relativt långa karossen lovar Mercedes ”betydligt mer utrymme än i C-klass Coupé”. Detta var minst sagt välbehövligt. Bagageutrymmet är 60 liter större än i den gamla C Coupé. Det finns plats för tre golfbagar. Sådana saker är av stor betydelse för kunderna, säger Mercedes, inte vi.

Prestigen kommer från sex cylindrar

CLE lanseras i november i Europa som Coupé, och innan värmen kommer 2024 kommer CLE Cabriolet att finnas på marknaden. Medan Mercedes inte snobbar uppåt när det gäller interiören, gör tyskarna det i motorrummet. Medan det inte längre är möjligt att få en C-klass med mer än fyra cylindrar, kan CLE levereras med sex cylindrar.

Antalet cylindrar är fortfarande en prestigefråga, och CLE 450 4Matic levereras med en trelitersmotor med sex cylindrar i rad, där prestandan i sig måste vara prestigefylld: 381 hästkrafter och 500 Nm. 4,4 sekunder från 0-100 km/h är inte illa för något som det inte står AMG på.

AMG. Det är troligt att varken CLE Coupé eller CLE Cabriolet någonsin kommer att finnas tillgängliga i AMG-versioner. Detta har kännetecknat ett antal av bilens föregångare, men istället säger Mercedes att de redan arbetar på en plug-in hybrid. ”Vi förväntar oss att det blir en bensinversion.

Det kommer att finnas gott om alternativ för kunder som ser designen, inte motorn, som det viktigaste elementet i CLE. CLE 220 d har en 2-liters dieselmotor med 204 hästkrafter, men mer intressant är de tre bensinversionerna, som också har en 2-litersmotor.

I den bakhjulsdrivna CLE 200 ger motorn 204 hästkrafter, och samma effekt gäller för den fyrhjulsdrivna CLE 200 4Matic. Med en extra dos kraft levererar 2-liters bensinmotorn i CLE 300 4Matic 258 hästkrafter. Alla CLE-motorer, inklusive 3-litersmotorn i 450, levereras med ett mildhybridsystem som kan ge upp till 23 hästkrafter som en extra boost vid hård acceleration.

Alla medlemmar i CLE-familjen har en 9-växlad automatlåda, så det finns inga val att göra. Det finns det däremot när det gäller underredet. En så kallad Comfort-undervagn är standard. Om du beställer den styvare sportfjädringen får du också en mer direkt styrning. Du kan också välja det större Dynamic Body Control-paketet med adaptiva, justerbara stötdämpare. Detta paket innehåller också den mer direkta styrningen och aktiv co/co-styrning av bakaxeln med maximalt 2,5 graders rotation.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com