Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz B-klass ömsar skal

Ny generation får vässad teknik.

Den lilla B-klassbussen kommer i ny generation. Tekniken lånas från A-klass och det betyder att man kan prata med panelen.

Den är kanske inte stjärnan i sortimentet, Mercedes-Benz ganska blyga B-klass, inte bland alla stora, stöddiga suvar och självsäkra sportbilar som dominerar rampljuset. Tvärt om är den ganska anspråkslös, Mercedes-Benz motsvarighet till BMW:s 2-serie. Nej, inte den där bakhjulsdrivna coupén, 2-serie, utan den framhjulsdrivna lilla bussen, 2-serie.

Och nu har den ömsat skinn. Det var väl inte särskilt oväntat, eftersom B-klass i allt väsentligt delar teknik med A-klass och en ny sådan fick vi se i vintras. B-klassen är lite högre, lite bulligare, något av den busiga A-klassens godmodige och en smula rundlagde storebror som aldrig någonsin skulle drömma om att dra på sig träningsoverallen och kalla sig AMG i efternamn.

Daimler AG

Glöm det, brorsan.

I och med generationsväxlingen har formgivningen mognat något. Axelavståndet är större, överhängen kortare och hållningen en smula spänstigare. Rymligare har den blivit också, både i kupén och i bagageutrymmet.

Framför allt har den fått en helt ny insida, med samma höga tekniknivå som i A-klass. Instrumentpanelen domineras av en enda stor skärm som agerar både instrumentkluster och pekskärm till infotainmentsystemet. Här finns också Mercedes-Benz pratglada AI-gränssnitt MBUX, som man ska kunna småprata med om man har långtråkigt på resan. Eller ja, man ska i alla fall kunna ge den korta kommandon som den ska kunna reagera på – än är det en bit kvar till den teknologiska singulariteten.

Motormässigt erbjuds diverse bensin- och dieselmaskiner på mellan 136 och 190 hästkrafter och allihop driver de på framhjulen genom sju- eller åttaväxlade dubbelkopplingslådor. Fler motoralternativ är att vänta, liksom fyrhjulsdrivna varianter, men räkna inte med att någon av dem kommer att vara en eldsprutande AMG-kittad V8. Synd, för även prestandahungriga kan väl behöva ta höjd för en hög hatt ibland?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com