Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz Generation EQ visar ny teknikplattform

Bildar grund för en hel generation elbilar

Mercedes-Benz visar upp Generation EQ och ser framför sig en hel familj eldrivna bilar. Därmed siktar man in sig direkt mot Volkswagens elbilssatsning.

Volkswagen har precis presenterat sin framtidssatsning på elbilar. Mercedes-Benz vill inte vara sämre och har drämt till med en ordentlig bredsida på Parissalongen. Vi rapporterade nyligen att Mercedes registrerat varumärket EQ och nu vet vi vad det ska användas till.

Konceptbilen Generation EQ är en uppvisning av hur Mercedes-Benz tänker sig en eldriven framtid. Med en ny, skalbar arkitektur specifikt utvecklad för eldrift som bas föreställer sig märket att tekniken kan användas för att bygga upp en hel modellflora, från sedan- och kombivagnar till små tvåsitsiga cabrioleter. Och en suv, så klart. Allting under det nya undermärket EQ.

Själva konceptbilen Generation EQ ger en föraning om vad vi kan vänta oss. Här finns ett ordentligt tilltaget paket med litium-jon-batterier och två elmotorer på tillsammans drygt 400 hästkrafter. Interiören är luftig och domineras av en enorm skärm framför förarplatsen. Inte för att föraren ska behövas, Mercedes-Benz arbetar med autonomi och tänker sig att EQ kommer att vara självkörande, åtminstone på sikt.

https://youtube.com/watch?v=ztgh_IqmnaI

Ännu har vi inte fått ta del av någon plan för lansering av EQ-modeller, men Generation EQ lär vara tillräckligt för att sätta myror i huvudet på Volkswagen. För att inte tala om specialiserade tillverkare som Tesla, som hittills har fått härja fritt som tillverkare av premium-elbilar.

Foto: Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com