Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz CLS byter skepnad

Återgår till första generationens renare linjer.

Fyrdörrarscoupén CLS uppdateras av Mercedes-Benz. Den tredje generationen får renare formgivning och raka, sexcylindriga motorer.

På bilsalongen i Frankfurt stod Mercedes-Benz Vision CLS utställd 2003. Den var ett djur av en sort som vi aldrig hade sett förut, en slank coupéform fast med fyra riktiga dörrar. Vad var det för någonting? Den var inte en vanlig sedan, absolut inte någon limousin men inte heller en vanlig coupé.

Daimler AG

En limoupé?

Publiken kliade sina peruker och Mercedes-Benz gnuggade sina händer. För de förstod att intresset var tillräckligt stort för att sätta den udda skapelsen i produktion och tjäna storkovan. Året därpå stod en produktionsfärdig Mercedes-Benz CLS utställd i både New York och Bologna och kunderna, de strömmade faktiskt till precis som tyskarna hoppats.

De första åren var CLS en framgångssaga, men mot slutet av decenniet sjönk intresset. Så Mercedes-Benz ritade om och 2010 fick vi en ny generation med stökigare formgivning och svällande höfter. Fast nu hade chocken lagt sig, konkurrenterna kommit i kapp och fyrdörrarscoupén blivit en vedertagen karossform samtidigt som suvtrenden vuxit sig allt starkare. Mercedes-Benz fjäder i hatten var i alla fall att man nu kunde få sin CLS som kombi med träfanerat bagagerumsgolv.

Daimler AG

Fast Mercedes kallade den för Shooting Brake.

Men någon kombi får vi inte nu när Mercedes-Benz visar den tredje generationen CLS, för den sålde för dåligt. Vi får nöja oss med en enda modell och den är faktiskt förvånande lik den där allra första konceptbilen från 2003, om än med strålkastare som inte försöker klättra upp över motorhuven. Nu är de komplicerade karossvecken borta, framför allt de märkliga höfterna över bakhjulen och CLS är åter en monolit.

Men om utsidan tar sitt arv på allvar är insidan sprakande ny med den så kallade Widescreen Cockpit hämtad från den senaste E-klassgenerationen. Det är förstås inte så konstigt, eftersom CLS rent tekniskt är en E-klass, med samma mekanik och elektronik förpackat i ett slankare skal. Så CLS har förstås också samma förarstödsystem och säkerhetsteknik.

Motorerna är också nya ur programmet med raka sexor. Två drivs av diesel, en går på bensin och får extra skjuts av en 22-hästars elmotor. Alla tre har nioväxlade automatlådor och fyrhjulsdrift. Framöver kommer också ett par fyrcylindriga instegsmodeller liksom en AMG-version som gissningsvis också får en rak sexa under huven.

De första leveranserna väntas i mars 2018 och än har vi inga svenska priser. Gissningsvis kommer en CLS 350d, den billigaste versionen, att kosta strax under 700.000 kronor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com