Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi A7 Sportback ömsar skinn

Lånar tekniken från Audi A8.

Laser och ultraljud står i fokus när Audi förnyar A7. Tekniknivån i Audis lyxbilar är minst sagt hög och A7 Sportback är inget undantag.

När Audi presenterade sin lyxlimpa A8 i ny generation i somras var den en teknikraket av rang. Här fanns allt från materialvalen – magnesium och kolfiber – till elektroniken med alla 48 volt i givakt. Med ultraljud och laser kände den av sin omgivning och studsade upp i luften när någon kom och ville köra in i sidan. Och ibland kunde den köra helt av sig själv, så att man själv kunde ta en tupplur bakom ratten.

Men kanske såg den ändå lite tråkig ut. För inte försökte formen sticka ut åt något håll, snarare påminde den mest om en helt vanlig bil, möjligen något större. Lite förutsägbart feg, så där.

Och kanske, kanske anar man samma ängslan i nya Audi A7 Sportback. För till formen är den väldigt lik sin föregångare, om än med ett bredare grillgap. Det handlar alltså om samma teknik som i A8 men förpackat i en slankare kostym, en analog till BMW:s 6-serie Gran Coupé där lyxen kompletterats med ett coupékomplex i formen.

Lyx finns det förstås gott om i A7 Sportback. Digitalinstrumentering och pekskärmar är det förstås ingen som lyfter ett ögonbryn för, kanske är det då mer intressant att man får luftjoniserare med dofttillsats, liksom helljus med laserkanon. Bra, när man behöver stråla bort framförvarande väglöss. Och precis som i A8 får man en hel bukett av sensorer som ska känna av sin omgivning: kameror, radar, ultraljud – så om du oroar dig för mobilmasternas strålning ska du nog inte gå nära en Audi heller.

En Becquerelbil helt enkelt.

I grunden delar Audi A7 Sportback plattform inte bara med A8, utan också med koncernkusiner som Bentley Bentayga, Porsche Panamera och Volkswagen Touareg. Det handlar alltså om Volkswagengruppens MLB-arkitektur som är en flexibel bygglåda med längsmonterade motorer.

Vid lanseringen har Audi A7 Sportback en treliters V6-motor på 340 hästkrafter som driver på alla fyra genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda och enligt Audis nya, glasklara nomenklatur kommer den då att heta 55 TFSI quattro S tronic. Just det, 55 betyder att bilen har ett visst antal hästkrafter, quattro är fyrhjulsdrift och ”S tronic” är samma sak som dubbelkopplingslåda, åtminstone på Audiska.

De första bilarna väntas nå svensk mark i mars nästa år och priset för en Audi A7 55 TFSI Sportback quattro S-tronic (puh!) är 662.000 kronor, innan man har börjat kryssa för några tillval.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com