Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi byter modellbeteckningar

Nytt siffersystem bygger på effekt.

När motorstorlekar inte längre är viktigt byter Audi beteckningar. Nu börjar de koda för pulver i stället för cylindervolym.

Det var bättre förr. Då kunde man räkna med att en BMW 530i hade en treliterssexa och en Mercedes-Benz 220 D hade en dundertrött dieselmotor under huven. Men sedan hände downsizing. Motorerna blev mindre och bortfallet kompenserades med överladdning. Nuförtiden stämmer inte en enda varudeklaration överens med innehållet. En BMW 530i har en tvålitersturbo och Mercedes-Benz 220 D heter E220d och har en 194-hästars tvåliters dieselturbo. Wow!

Störst problem av alla har kanske Audi, som skriver ut motorstorleken i klartext där bak. För hur potent känner man sig som Audiförare när det står A6 2.0 TFSI på bakluckan? Tvåkommanoll, det förslår ju inte särskilt långt mot 530i. Nu har Audis största tänkare kommit på en lösning på problemet och deras tillvägagångssätt är av det tyskare slaget.

– Hmm …

I stället för att visa hur stor motor som (inte?) sitter i bilen har man valt att utgå från effekt. Men om du trodde att det kommer att stå ”Audi A6 211 PS” bak på din nästa tjänstebil trodde du fel. I stället ska ett tvåställigt nummer utgöra kod för vilket effektintervall man har valt att betala för. Om din bil är klen kommer det att stå ”30” på bakluckan, men om du har mer pulver kanske du kan få ett ”45” eller mer ändå.

Audi beskriver själva systemet så här: ”I den nya nomenklaturen kommer motorprogrammet att grupperas i olika effektnivåer med tvåsiffriga kombinationstal. Som exempel kommer ’30’ att finnas på alla modeller med effekt mellan 110 och 130 hk medan ’45’ står för effektspannet mellan 230 och 252 hk. Högsta effektnivån med över 544 hk kommer att kännas igen på siffran ’70’. I samtliga fall kommer sifferkombinationen att visas tillsammans med respektive motorteknik, TFSI, TDI, g-tron eller e-tron, och anges i intervall om fem. Q-programmet sträcker sig från Audi Q2 30 TFSI (med 116 hk) till Audi Q7 50 TDI (med 272 hk). Prestandamodellerna S- och RS liksom Audi R8 kommer dock att behålla sina nuvarande beteckningar.”

Krångligt? Enligt pressmeddelandet från Audi är det glasklart: ”I takt med att alternativ drivteknik blir allt mer relevant, minskar betydelsen av cylindervolym för våra kunder. Genom att tydligt strukturera beteckningarna efter effekt gör vi det enkelt att särskilja mellan prestandanivåer, förklarar Dr. Dietmar Voggenreiter, marknads- och försäljningsdirektör för AUDI AG.”

Nåja. Audi slipper åtminstone att hitta på fantasinamn som Kadjar, Karoq eller Stonic. Det kommer att bespara dem några överflödiga tjänster på marknadsavdelningen när det räcker med att Dr. Dietmar pusslar ihop ett nytt emblem för att passa nästa motorgeneration i stället för att ett helt team av kreatörer ska stånga sina pannor blodiga under utdragna brainstormingpass. Fiffigt, Audi.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com