Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audis nya super-suv lika snabb som Lamborghini

Bild-special: Äntligen premiär för RS Q8 med 600 hk

Nu släpper Audi första bilderna på nya super-suven RS Q8.
Bilen har 600 hästkrafter och toppar 305 km/h men är enligt Audi ganska miljövänlig med mildhybridteknik och cylinderavstängning.

Välkommen till Audis underbara värld – inom ett dygn har tillverkaren presenterat två sport-suvar. I natt visades e-tron sportback upp – en nollutsläppsbil. I kväll är det dags för en annan ytterlighet: RS Q8 med en fyraliters dubbelturbo-V8 på 600 hk som skickar upp monster-suv:en till 305 km/h. Vilken väljer du?

Faktum är att RS Q8 är lika snabb som koncernsyskonet Lamborghini Urus om du väljer till Dynamic-paketet. Bilen har en lite svagare V8 än Lambo, men 600 hk och 800 Nm är tillräckligt för att klara 0-100 på 3,8 sekunder och toppfarten är 305 km/h.

Bilen har ett quattro-system med elektronisk fördelning av fyrhjulsdriften och kan skicka upp till 70 procent till framhjulen, men om situationen så kräver fördelas kraften om till bakhjulen som maximalt kan driva med 85 procent av den tillgängliga drivkraften. Enligt Audi är V8:an inte ett så stort miljömonster som man kan tro. Den har både mildhybridteknik och stänger av cylindrar när du inte gasar för hårt.

Utsidan av RS Q8 har fått sig en rejäl omgång av Audis Sport-avdelning. Till att börja med har de satt på bilen de största hjul en produktions-Audi någonsin har haft: 22-tummare med 295/40-däck. 23-tummare finns som tillval! Andra yttre attribut som är svåra att missa är ovala slutrör, större luftintag, takspoiler, RS-grill och specialla stötgångare. Det finns nio olika exteriörfärger att välja mellan.

Bakom 22-tummarna finns det rejäla bromsskivor. Diametern är 420 mm fram och 370 mm bak, väljer du keramiska bromsar är de ytterligare 20 mm större.

Bilen börjar levereras under första kvartalet nästa år. I Tyskland kommer den att kosta från 127 000 euro, så räkna med runt 1,4 miljoner kronor i Sverige. Det får betraktas som ett fynd med tanke på att bilen kör jämnt med en Urus.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com