Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi R8 kan få V6

Sexan lånas från Audi RS 4.

Sedan generationsskiftet har Audi R8 bara erbjudits med V10-motor. Men det kan det bli ändring på.

När den förra generationen av mittmotorsportbilen Audi R8 sattes i produktion 2006 hade den en V8 lånad från den tidens Audi RS 4. Det verkade vettigt: R8 placerade sig därmed under koncernkollegan Lamborghini på statustrappan och utmanade konkurrenten 911.

Men sedan dess har världen förändrats. Porsche har införlivats i Volkswagenfamiljen och de båda Audisyskonen har glidit isär: Audi RS 4 (och RS 5) har numera en turboladdad V6-motor och Audi R8 finns bara att få med V10 – för övrigt samma maskin som Lamborghini använder i Huracàn.

Nu verkar det som om syskonen kan komma att närma sig varandra igen. Audi R8 väntas enligt brittiska Autocar lanseras i en variant med samma turbosexa som finns i Audi RS 4 och därmed skulle den gamla V8:an få en naturlig arvtagare. Enligt tidningen kommer motorn att erbjudas i två olika effektnivåer, dock får vi inte veta vilka.


Läs mer: Provkörd Audi RS 4 Avant


Lyckan kan dock komma att bli kortvarig. Amerikanska Car and Driver rapporterar att det inte finns några planer för en tredje generation av R8 att ta vid när den nuvarande gjort sitt. Audi kommer i stället att fokusera på elbilar och laddhybrider. Att Porsche numera också utgör sportbilskulören i koncernpaletten ställer till det för Audi.

Frånfället av Audi A8 skulle också innebära att efterträdaren till Lamborghini Huracán skulle kunna komma att dela teknik med nästa generation av Porsche 911 på en plattform som anpassats för både mittplacerade och aktermonterade motorer, i alla fall om man får tro amerikanska Road & Track. Och helt uteslutet är det inte att även Audi skulle kunna få låna in sig på ett hörn och utveckla en tredje R8 på samma plattform.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com