Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi R8 RWS driver bara bak

Äntligen går det att bredsladda med en Audi.

När såg du en bakhjulsdriven Audi senast? 1936? Nåväl, nu har du chansen igen. Audi R8 RWS driver bara där bak.

Fyrhjulsdrift har liksom varit en grej för Audi och det är inte särskilt konstigt att förstå varför. I forntiden (på sjuttiotalet, alltså) var Audi pensionärsmärket inom Volkswagenkoncernen. Produkterna var framhjulsdrivna, understyrda och köptes av ingen utan hatt.

Men sedan råkade en herre vid namn Ferdinand Piëch halka in på kontoret i Ingolstadt med en fix idé. Audi skulle köra rally. Sagt och gjort, Audi Quattro lade världen, och skogen, under sig och sedan dess har ingenting varit sig likt. Fyrhjulsdrift var det som gav Audi dess premiumstämpel och frikort att konkurrera mot BMW och Mercedes-Benz.

Så kanske är det inte så konstigt att medan systerbilarna Lamborghini Gallardo och Huracán har funnits i renodlat bakhjulsdrivna versioner har Audi R8 styvnackat behållit sin fyrhjulsdrift trots påtryckningar från press och kunder.

Tills nu. Audi R8 RWS är en bakhjulsdriven Audi R8. Den första någonsin. Faktum är att ju mer jag tänker på det, desto svårare är det att komma på någon tidigare bakhjulsdriven Audi överhuvudtaget. Man får gå tillbaka till förkrigstiden för att någonting ur Auto Union ska ha drivit där bak. Så det var väl på tiden.

DMV GTC

Jaja, tävlingsbilarna är förstås bakhjulsdrivna.

Så mycket mer är det egentligen inte att säga om det. Audi R8 RWS ska byggas i 999 exemplar och som kund får man välja om man vill ha riktigt tak eller ett av tyg. Motorn är den samma som i vanliga R8, en varvvillig V10 som lämnar 540 hästkrafter efter sig. Och så kan man beställa sin bil med en röd fartrand, om man vill. Så var det med det.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com