Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi kan ge sig in bland hyperbilarna

Ska i så fall ge Mercedes-AMG Project One och Aston Martin-Red Bull AM-RB 001 en match.

Det kan bli trångt i hyperbilsaffären. Mercedes-AMG utvecklar en bil med Formel 1-teknik och Aston Martin gör en bil utan stål. Nu räcker också Audi upp handen.

Under den gångna helgen avgjordes 12-timmarsloppet på Mount Panorama i Bathurst, Australien, där rejäla GT-bilar fick sjunga ut mellan betongmurar. Till stor del handlar det om att som förare inte ha någon självbevarelsedrift och till slut stod en Ferrari 488 GT3 som vinnare.

Där och då fick den lokala blaskan CarAdvice några ord med Audi Sports nyutnämnde chef Stephan Winkelmann, som sade att det finns potential för en modell ovanför Audi R8 i näringskedjan, en hyperbil i samma anda som Mercedes-AMG Project One och Aston Martin-Red Bull AM-RB 001.

Stephan Winkelmann kommer närmast från koncernkollegan Lamborghini, där han som VD lyfte märket från nittiotalets tveksamma konkurrenskraft till den nuvarande storspelaren på superbilsplanen. Så han lär veta vad han talar om.

”Om det handlar om en väldigt begränsad bil med högt högt pris för att testa varumärkets värde kan det vara en bra idé”, sade han till tidningen. Särskilt som Audi Sport just dragit sig ur FIA:s LMP-serie och Le Mans har de överbliven teknik som till viss del skulle kunna användas för ändåmålet.

Audi Avus quattro var en hyperbil redan 1991.

Audi

Audi Avus quattro var en hyperbil redan 1991.

Något beslut är inte fattat, men om det skulle ske skulle Audi behöva agera snabbt för att kunna hävda sig mot Mercedes-AMG och Aston Martin. De har båda aviserat att leveranserna kommer att starta under 2018. Men som sagt, Audi har ju redan en färdig plattform att bygga på.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com