Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Supercabbarnas sommarkamp: Audi mot McLaren

Spyder mot Spider visar identiska data.

Både Audi och McLaren har visat varsin öppen superbil. Vi tar en titt på vad som skiljer dem åt. Knappt någonting alls, visar det sig.

Audi var först ut med att presentera sin nya supercabbe i veckan. Audi R8 Spyder V10 plus får samma arga maskin som i coupésystern med samma efternamn (plus, alltså) i kombination med tygtaket från den vanliga Spydermodellen.

Taket är en eldriven konstruktion med textil i flera lager på en ram av aluminium- och magnesiumpinnar och lägger sig under en lucka ovanpå motorn när man fäller ner det.

Så gör inte McLaren. De presenterade sin 570S Spider bara timmarna efter att Audi dragit skynket av sin illgröna R8 och deras tak är en fällbar hardtop av kompositpaneler. Mer praktiskt i vintertid kanske, men McLaren lämnar också kvar en bit av bakrutestolparna även när den ska vara öppen.

Porsche AG

Men den är mer öppen än en Targa.

Bortsett från det är det två bilar som presenterades på samma dag och om ska försöka tävla om samma soltörstande kunders gunst: taklösa superbilar i tvåmiljonerkronorsklassen. Så vilken är det du ska sukta efter? Svårt att säga, men vi tar en titt på vad som skiljer dem åt.

Först själva stommen. Audi använder en ram av aluminium som klätts med karossplåtar i både aluminium och kolfiber. McLaren går ett steg längre och har en lådkonstruktion (monocoque) i kolfiber som klätts med paneler i olika exotiska kompositmaterial.

Audi drivs av en stor V10 utan överladdning som driver på alla fyra, McLarens V8 är mindre men får andningshjälp av ett par turboaggregat och skickar all sin kraft till bakhjulen. Båda har sjuväxlade dubbelkopplingslådor.

I Audi finns mer effekt, men den är också ett par hundra kilo tyngre (viktpåslaget för det öppningsbara taket är det samma hos de båda bilarna, ca 45 kilo) och kanske är det därför som McLaren är en tiondels sekund snabbare upp till hundra. Toppfarten skiljer inte en millimeter.

McLaren är något längre och något lägre, men till och med skillnaderna i storlek är marginell. Bränsleförbrukning? McLaren är en smula snålare, men det kanske är fel sak att fokusera på när man väljer superbil. När allt kommer omkring är det svårt att hitta någonting som på allvar skiljer bilarna åt.

Äsch, jag som var sugen på en banan.

Inte ens prislappen är något avgörande argument. Några svenska priser har vi inte ännu, men Audi kommer gissningsvis att halka ovanför tvåmiljonersstrecket, medan McLaren nog ska klara sig under det.

Så det är väl som vanligt, välj den som klär dig bäst. Själv tror jag att McLaren 570S Spider skulle se bra ut på mig. Få se nu, hur mycket har jag i spargrisen …

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com