Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi RS 5 får ny motor

Lånar turboteknik från Porsche Panamera

I sin senaste generation är Audi RS 5 inte starkare, men väl lättare. Motorn är utvecklad ihop med koncernkollegan Porsche.

Familjen kring Audi A5 växer. Den finns som coupé, cabriolet och som fyrdörrars Sportback. Nu kommer också krutdurken RS 5, som lovar att explodera i ansiktet på dig om du råkar tända stubinen. Eller, starta motorn då.

Till skillnad från den förra Audi RS 5 har den nya ingen V8. I stället lurar en turboladdad V6:a under huven. Motorn är utvecklad ihop med koncernbrodern Porsche och finns bland annat i nya Panamera. Den skiljer sig alltså från treliterssexan i Audi S5, inte minst genom att vara något mindre!

Men motorn i RS 5 levererar mer effekt. Och precis som S5 har RS 5 ett ”hett V”, alltså med turboaggregaten monterade mellan cylinderbankarna. Lådan är en åttaväxlad automat och självklart är bilen fyrhjulsdriven (det är ju en Audi), med en fördelning som skickar lite mer av kraften till bakhjulen. Audi lär också ha lättat bilen på 60 kilo jämfört med sin föregångare.

Från utsidan skiljer sig RS 5 från de svagare syskonen genom en bredare och lägre grill, massiva luftintag och breddade skärmar. Faktiskt säger Audi att man låtit sig inspireras av det synnerligen arga åttiotalsmonstret Audi 90 quattro IMSA GTO.

Audi Motorsport History

Grr.

Nåväl. Inuti är Audi RS 5 rakt igenom svart med röda effekter, med sportstolar i nappaläder och RS-dekaler högt och lågt – man får absolut inte glömma bort vad det är man sitter i. Momentuttag, g-krafter och däcktryck visas i instrumentskärmen bakom den knappbeströdda ratten och varvar man mot rödmarkeringen tänds en shift-light, alltså en lampa som visar att det är dags att växla.

Leveranserna lär starta i sommar, men vi har ingen aning om var den svenska prislistan startar. En ledtråd kan vara att Audi RS 5 kommer att kosta från 80.000 euro i Tyskland. Men lägg på några options som kviltsömmar i inredningen, kolfiberkeramiska bromsar, kolfibertak och sportdifferential, så har du nog korsat miljongränsen för länge sedan.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com