Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Officiell: nya Audi RS3 – mer körglädje

400 hästkrafter och 500 Nm

Större
Stäng
 • Nya Audi RS 3 Sportback och Audi RS 3 Sedan. Foto
  Nya Audi RS 3 Sportback och Audi RS 3 Sedan. Foto: Audi.
 • Audi RS 3 Sportback
  Nya Audi RS 3 Sportback. Foto: Audi.
 • Nya Audi RS 3 Sedan
  Nya Audi RS 3 Sedan. Foto: Audi.
 • Nya Audi RS 3 Sportback och Audi RS 3 Sedan. Foto: Audi.
 • Nya Audi RS 3 Sportback. Foto: Audi.
 • Nya Audi RS 3 Sedan. Foto: Audi.
 • Nya Audi RS 3 Sportback och Audi RS 3 Sedan. Foto: Audi.
 • Nya Audi RS 3 Sportback. Foto: Audi.
 • Nya Audi RS 3 Sedan. Foto: Audi.

Audi har lanserat den tredje generationen av Audi RS3 sportback och andra generationen av Audi RS3 Sedan. Den ska leverera mer körglädje, och får den kraftfullaste motorn hittills. 0-100 km/h går på 3,8 sekunder.

Audi har lanserat den nya generationen av Audi RS3 som har den mycket framgångsrika femcylindriga motorn. Den senaste generationen är dessutom den mest kraftfulla någonsin. RS 3 gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h. Dock går det att få den uppgraderad till 280 km/h som tillval. Dessutom har den ett vridmoment på 500 Nm, en ökning med 50 Nm jämfört med förra generationen. Toppeffekten är på 400 hästkrafter. 

Vid blandad körning har nya RS3 Sedan en förbrukning enligt WLTP på 9,0-9,1 l/100 km, och RS3 Sportback 8,9-9,0 l/100 km. Koldioxidutsläppen är på 205-207 g/km respektive 203-204 g/km.

Kraften från motorn överförs via en sjuväxlad dubbelkopplingslåda som enligt Audi har ett sportigare utväxlingsförhållande och kortare växlingstider. För första gången har avgassystemet försetts med variabla klaffar som även har mellanlägen, vilket gör att karaktären på ljudet är minst sagt dynamiskt. Aktiveras körlägena Dynamic och RS Performance öppnas klaffarna mycket tidigare, vilket medför ett maffigt ljud. Den får även ett eget driftingkörläge (RS Torque Rear) där all kraft skickas till ett av bakhjulen.

LÄS MER: Audi RS Q8 med 918 hästkrafter – Manhart RQ 900

Den får en Tourque Splitter som standard. Momentfördelaren ersätter därmed bakaxeldifferentialen och lamellkopplingspaketet som tidigare satt på bakaxeln. I stället används en elektriskt styr lemellkoppling på drivaxeln som fördelar motorns drivkraft mellan hjulen på drivaxeln. 

Tittar man på interiören kommer Audi Virtual cockpit på 12,3 tum som standard som vidar varvtalen i form av ett stabeldiagram, effekt och vridmeomtns om procent. Den får även en blinkande växelindikator som växlar färg från grön, till gult och rött och blinkar som i en tävlingsbil när det är bäst ögonblick att växla. Man får även en Head-up-display. Bilen har sportstolar och instrumentpanelen är i kolfiber. 

Priserna på Audi RS3 Sportback och RS3 Sedan böjar från cirka 598.000 kronor, respektive 607.000 kronor. Du kan beställa dem inom kort. 

LÄS ÄVEN: Då försvinner Audis förbränningsmotorer

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com