Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då försvinner Audis förbränningsmotorer

Nya Audi Q8 kan bli sista modellen med förbränningsmotor

Större
Stäng
  • Nuvarande Audi Q8. Foto: Audi
    Nuvarande Audi Q8. Foto: Audi
  • Nuvarande Audi Q8. Foto: Audi

Audi har nu beslutat när de kommer sluta sälja olika bilmodeller som har förbränningsmotorer, och processen kommer fortsätta parallellt med sin elektrifiering.

Audi har tidigare meddelat att de kommer göra sig av med sina förbränningsmotorer och fokusera fullt ut på att elektrifierade sina bilar, men de har inte presenterat någon tidsplan, fram tills nu. 

Nu har den tyska biltillverkaren meddelat att de kommer sluta tillverka nya versioner av sina förbränningsmotorer i slutet av 2026, med andra ord om fem år. Då kommer de fullt ut fokusera på sina elektriska drivlinor och modeller, rapporterar Automotive News. 

Anonyma källor berättade att beslutet togs i förra veckan, men även om Audi planerar för att sluta tillverka nya bensin-, och dieselbilar, samt hybrider, så kommer de som har lanserats fram till 2026 både tillverkas och säljas fram till i början 2030-talet. Därefter ska Audi bli ett renodlat elbilsmärke. 

LÄS MER: Audi: 2030 kommer hälften av försäljningen av premiumbilar vara elektriska

Tidtabellen är snarlik andra biltillverkare, däribland Volvo, Ford i Europa, och Bentley, där alla tre kommer sluta sälja bilmodeller som har förbränningsmotorer till 2030. Enligt Autobildwoche så kommer ersättarna till A3 och A4 enbart vara A3 e-tron, samt A4 e-tron. En liknande plan finns även för A5 och A6. 

Den sista modellen med förbränningsmotor från Ingolstad kommer antagligen vara Audi Q8 som kommer lanseras 2026 (och kommer tillverkas fram till 2032), samtidigt som Q8 e-tron lanseras. 

Om två kommer nya Audi A6 e-tron lanseras tillsammans med vanliga A6. Nästa år kommer även Audi Q6 e-tron komma till marknaden och är den första modellen som baseras på PPE-platformen som hat utvecklats tillsammans med Porsche. 

Fram till 2025 ska Audi ha 20 elbilsmodeller, och till 2030 ska sju miljoner bilar som baseras på PPE-plattformen säljas. 

LÄS ÄVEN: Officiell: Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com