Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Allt om nya Porsche Panamera

Turbo för hela slanten i Porsches nya sportlimousin

Egentligen är nya Porsche Panamera allting vi förväntade oss: större, bättre och vackrare. Nyaste nyheten är motorerna: nyutvecklade turbomaskiner med extra allt.

Dr.-Ing. Ulrich Bez toppade sin karriär som högsta höns hos brittiska Aston Martin, men i slutet av åttiotalet var han teknisk chef på Porsche och drömde storslagna drömmar om sportbilar med fullgoda baksäten. Det gick så långt att en körbar prototyp togs fram, kallad 989, men när Dr. Bez gick till BMW (jo, han var där några år också) avstannade projektet och alla trodde vi att en fyrdörrars Porsche var blott en dröm.

Porsche 989 från slutet av åttiotalet överlevde aldrig prototypstadiet. Men visst återkom linjerna i 996 och senare också Panamera.

Visst återkom linjerna i 996 och senare också Panamera.

Inte förrän på 2000-talet skulle bollen plockas upp igen och när Porsche Panamera presenterades på våren 2009 hade sportsedanen funnit en mer självklart plats i bilvärlden, bland BMW:s M-modeller och Mercedes AMG. Revolutionen hade kommit av sig.

Icke desto mindre gjorde Panamera ett ordentligt avtryck i modellkartan och hade få direkta konkurrenter med sin slanka stil och sportiga framtoning. Men det var för sju år sedan och världen har gått vidare sedan dess.

Nu är det alltså dags för en generationsväxling. Panamera I går i pension, Panamera II träder in på scenen och siktet är inställt någonstans mitt emellan Maserati Quattroporte och Audi S8.

Nya Porsche Panamera baseras på andra generationen av Porsches MSB-plattform – som  också kommer att ligga till grund för koncernkollegan Bentleys kommande Continentalmodeller och möjligen också en Porsche-coupé, en slags andlig efterföljare till 928. Hur som helst använder plattformen aluminium i stor utsträckning för att hålla vikten i schack och friheten att kombinera olika mått gör den tacksam att bygga olika bilmodeller på.

Precis som den senaste generationen 911 är den utseendemässiga utvecklingen trevande konservativ och marknadsmässigt försiktig. Ingen kommer att missta nykomligen för någonting annat än vad den är. Dimensionerna har svällt något, på alla ledder. Inte minst axelavståndet är 30 mm längre än tidigare och utrymmena lär vara bättre för både passagerare och bagage.

Riktigt lika spännande i linjerna som fjolårets konceptbil Mission E blev inte nya Panamera.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Riktigt lika spännande i formen som fjolårets konceptbil Mission E blev inte nya Panamera.

Vid lanseringen erbjuds tre motoralternativ: två bensinmotorer och en diesel, alla med dubbla turboaggregat och åttaväxlade dubbelkopplingslådor. Samtliga motorer, V6:or och en V8:a, är nyutvecklade och har turboaggregaten monterade mellan cylinderbankarna, i V:et, så att säga.

Panamera 4S är instegsmodell på bensinsidan och har en 2,9-liters sexa på 440 hästkrafter. Panamera Turbo (jo, den heter så av nostalgiska skäl) har en 4-liters V8 på 550 hästkrafter medan Panamera 4S Diesel (ja, den heter också 4S bara för att förvilla fienden. Eller kunderna) har en common rail-maskin med sekventiell turbomatning och 422 hästkrafter. Så välj ditt gift – under 400 hästkrafter kommer du inte i alla fall. Oavsett maskin har bränsleförbrukningssiffrorna hållits under 10 l/100km.

Interiördesignen är ny även om den följer samma språk som introducerades med förra generationens Panamera. Touchdisplayer ersätter knappkavalkaden i föregångaren, förmodligen ett smart drag.

På chassisidan noteras att styrningen numera har elektromekanisk servoassistans, precis som senaste 911, och att bakaxeln också fått en egen styrväxel. Japp, Panamera är fyrhjulsstyrd. De enklare versionerna har konventionella skruvfjädrar av stål, medan Turbo som tidigare har luftfjädring. I takt med tiden har också de elektroniska körhjälpmedlen utvecklats och det mesta av teknikväg finns i Panamera.

Nya Porsche Panamera går att beställa hos din Porschehandlare redan idag och leveranserna startar i november. Priserna i grundutförande:

Panamera 4S: 1.110.000 kronor
Panamera 4S Diesel: 1.150.000 kronor
Panamera Turbo: 1.520.000 kronor

Foto: Porsche
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com