Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi SQ5 spänner musklerna

Lånar teknik från Audi S4 och S5 och har samma turbosexa

Audi visar upp en prestandaversion av den nya Q5-generationen. Audi SQ5 är en högbyggd version på S5-temat.

Så sent som i september presenterade Audi den senaste generationen av sin mellanklass-suv Q5. Till nyheterna då hörde rymligare karossmått, lägre vikt och bättre ljudkomfort. Vad vi saknade var ett prestandaalternativ, även om trelitersdieseln på 286 hästkrafter nog skjuter på så att det räcker.

Nu svarar Audi med SQ5, en Q5 med sportigare sättning och mer mos. Drivlinan är hämtad direkt från Audi S4 och S5 och det betyder en treliters V6-motor med avancerad ventilstyrning och överladdning med ett twin scroll-turboaggregat.

Totalt ska motorn väga 172 kg utan vätskor, vilket inte bara är måttligt med tanke på cylinderantal och turboaggregat. Värt att notera är att den inte längre eldas med dieselolja viket föregångaren gjorde, utan med bensin.

Kanske en smula förvånande driver motorn inte genom en dubbelkopplingslåda, något som Volkswagenkoncernen annars är duktiga på, utan en konventionell, åttaväxlad automatlåda.

Liksom vanliga Q5 är SQ5 fyrhjulsdriven, men med lite annorlunda funktion. Audi SQ5 är konstant fyrhjulsdriven med en i grunden lätt bakhjulsdriven balans. När däcken börjar tappa greppet mot underlaget skjuter systemet kraften i den riktning där greppet är bäst.

Som tillval kan man få en sportdifferential, i praktiken en elektrohydrauliskt styrd bakdiff som motverkar understyrning i snäva kurvor genom att putta ut bakvagnen under kontrollerade former.

På chassisidan har stötdämparna blivit adaptiva, med en funktion som anpassar sig efter körförhållandena. Styrningens mjukvara har kalibrerats om för ”sportigare” körning och bromsarna har vuxit med sexkolvsok på framaxeln.

Förlåt, är det för tekniskt? Men det är ju en Audi.

Förlåt, är det för tekniskt? Men det är ju en Audi.

Man känner igen Audi SQ5 på de svarta accenterna i grillen, på de specifika luftintagen och, så klart, på S-emblemen. Interiört har SQ5 detaljer som kontrasterande sömmar i sportstolarna och på ratten, liksom växlingspaddlar i ”aluminium-look”. Här finns också Audis vanliga elektronikkavalkad med allt från adaptiv farthållare till mobilintegration. De första leveranserna till Europa väntas under sommaren 2017.

Förlåt, leveranser till Europa? Just det, Audi SQ5 kommer, liksom resten av Q5-familjen, att tillverkas i Audis nya bilfabrik i Mexico.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com