Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi lanserar uppdaterad SQ5 TDI

Levereras med en dieselmotor som klarar av den senaste utsläppsstandarden

Större
Stäng
 • Foto: Audi
  Foto: Audi
 • Foto: Audi
  Foto: Audi
 • Foto: Audi
  Foto: Audi
 • Foto: Audi
 • Foto: Audi
 • Foto: Audi
 • Foto: Audi
 • Foto: Audi
 • Foto: Audi

Audi lanserar nya SQ5 TDI med en treliters dieselmotor och som levererar 341 hästkrafter. Med ny teknik så ska den klarar av den nya utsläppsstandarden, Euro 6d ISC-FCM AP. 

Den första generationen Audi SQ5 TDO lanserades 2012 och var den första S-modellen som hade en dieselmotor under huven. Den senaste versionen av SQ5 TDI har en treliters V6-motor som levererar 341 hästkrafter, samt ett vridmoment på 700 Nm. Den gör 0-100 km/h på 5,1 sekunder. För att göra ljudet extra fylligt har den ett ställdon i avgassystemet.

Dieselmotorn har till stora delar arbetats om och gjorts bättre. Kolvarna tillverkas numera i härdat stål och därmed minskar värmeförlusterna. Förbränningen är snabbare och blir effektivare. 

3.0 TDI använder två olika tekniker för att få ned förbrukningen och göra motorn mer lyhörd. Motorn använder sig av ett mildhybridsystem som har en generator, ett batteri som fungerar som buffertlager, samt en 48/12 v-konverter. När bilen deccelererar kan bilen återvinna effekt upp till 8 kW. Milhybridsystemet kan potentiellt sänka bränsleförbrukningen med upp till 0,7 liter /100 km. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är cirka 8,2 l/100 km, och CO2-utsläppen är 215 g/100 km, enligt WLTP. 

Den andra tekniska komponenten är en eldriven kompressor (”EPC”), som träder in när avgasflödet är för lågt för att kunna driva turboladdaren. En kompakt elmotor, som drivs av det likaså kompakta 48-voltssystemet, accelererar upp kompressorhjulet i EPC till en hastighet på 65.000 varv/min på ca 300 millisekunder. EPC används här oftare och i ett bredare område. Den eldrivna kompressorn svarar för en mer lyhörd motorrespons från stillastående liksom vid acceleration från låga motorvarvtal tack vare det optimerade samarbetet mellan EPC, mildhybridsystemet, turboladdaren, motorn och tiptronic-växellådan.

LÄS MER: Audi Q8 TFSI e quattro kommer som laddhybrid

För avgasreningen används en så kallad twin doing-teknik med två samverkande SCR katalysatorer för reducering av kväveoxider. Den första av dessa är placerad i avgassystemet, strax efter genrer, där den också fungerar som ett partikelfilter. 

Den andra katalysatorn är placerad under bilgolvet. De båda kompletterar varandra då de täcker olika driftsituationer och avgastemperaturområden. Katalysatorerna förses med Adblue från en 24-literstank. Genom detta klarar modellen den nya utsläppsstandarden Euro 6d ISC-FCM AP, som Bytbil tidigare har skrivit om. 

Motorkraften för vidare till en åttaväxlad tiptronic växellåda. Vid vanliga körförhållanden fördelar fyrhjulsdriften kraften till 40 procent fram, och 60 procent bak. Upp till 70 procent av vridmomentet kan ledas till framhjulen och 85 procent bak. 

Femlänkad upphängning finns både fram och bak. Karossen ligger 3 centimeter lägre än på vanliga Q5. Föraren har sju olika körprofiler att välja mellan. Som standard kommer SQ5 med 20-tums fälgar med dimensionen 255/45. Som tillval finns även 21-tums fälgar.

Utvändigt har den vertikala stag som ger luftintagen en speciell struktur. I den åttkantiga singleframe-grillen, länkas stora bikake-formade sektioner samman av smala alumininlister. Bilen har LED-strålkastare som standard. Baktill har stötfångaren en list i aluminium med diffusorinsats med fyra, ovala, kromade ändrör. 

Interiören går i svar eller mörkgrå. De elektrisk justerbara sportstolarna har en S-loga dekorerad och går att få i tre olika klädstilar. Standard är läder/konstläder-kombination. Bagageutrymmet har en volym på 520 liter och kan utökas till 1520 liter med nedfällda säten. 

Bilen har en 10,1 tums pekskärm som är central i infotainmensystemet. Det finns även ett instrumentkluster på 12,3 tum och har tre layouter, som till tillval finns även en heads up display. 

Som tillval finns en sportdiff på bakaxeln som aktivt reglerar drivkraften mellan hjulen vid sportig körning. Körprofilen Allroad finns som tillval. Den har Matrix LED-strålkastare med automatisk helljusreglering och dynamiska blinkers med sekventiellt ljus som tillval. Som tillval finns bakljud med ny digital OLED-teknik. 

Säljstart för Sq5 är denna vecka, marknadslansering sker första kvartalet nästa år och priset för Sverige är ett cirkapris från 687 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Säljstart för Audi S e-tron och S Sportback

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com