Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi Q8 TFSI e quattro kommer som laddhybrid

Den tyska biltillverkaren fortsätter sin eloffensiv

Audi fortsätter med elektrifieringen av sina modeller och näst på tur är Audi Q8 TFSI e quattro. Det är den sjunde modellen sedan förra sommaren.

Audi Q8 TFSI e quattro har en treliters bensinmotor med 340 hästkrafter och har ett vridmoment på 450 Nm. Elmotorn har en toppeffekt på 100 kW och är integrerad i den åttastegrade tiptronic-växellådan. 

Litiumjonbatteriet är placerat under bagageutrymmet och består av 104 påsceller, fördelade på 13 moduler. Batterisystemets totala energiinnehåll är 17,8 kWh. 

Bilen har permanent fyrhjulsdrift med en mellandifferential som regleras mekanisk. Normalt ligger 60 procent av motorns drivkraft på bakaxeln och 40 procent på framaxeln, men kan fördelas upp till 85 procent fram och 70 procent bak.

På ren eldrift är räckvidden upp till 45 kilometer enligt WLTP och ensamt kan elmotorn svara för drivningen i upp till 135 km/h. Modellen har en systemeffekt på 462 hästkrafter och ett vridmoment på 700 Nm. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 2,8 – 3,1/10 km, medan förbrukningen på el är 24,4-25,0/100 kWh/100 km. Koldioxidutsläppen vid blandad körning är 64-69 g/km. 0-100 på 5,3 sekunder om både förbrännings- och elmotorn är inkopplad. Topphastigheten är begränsad till 240 km/h. 

LÄS ÄVEN: Säljstart för Audi S e-tron och S Sportback

Hybristyrningen i Audi Q8 TFSI e quattro väljer automatiskt den mest optimala driften. Bilen startar alltid med eldrift. Det finns det tre lägen i hybrissystemet. ”auto”, hold” och ”charge”. I Auto väljer hybridsystemet automatiskt den mest optimala drivningstypen och infotainmentsystemet MMI tillhandahåller information om närmiljön, även om navigationssystemet inte används, så att systemet alltid ska kunna ta hänsyn till den. 

Modellen har ett automatiskt bromsenergiåtervinnings-system, som kan återvinna upp till 80 kW. 

Audi Q8 TFSI e quattro har en rad med avancerade assistanssystem. Med modellen levereras Audi Dirve select system, vilket föraren tillgång till sju olika körprofiler som påverkar karaktären för bland annat motorn, växellådan, luftfjädrinen och servostyrningen. 

Bilen har plats för fem personer och bagageutrymmet rymmer 505 liter med uppfällda säten, vilket kan utökad till 1 625 liter med nedfällda säten. 

Förbeställning av laddhybriden börjar den här veckan och kostar cirka 933 100 kronor.

LÄS OCKSÅ: Officiell: Nya Audi Q5 med ny fräckare design

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com