Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi e-tron quattro är oväntat vanlig

Ett konventionellt skal döljer nyskapande teknik.

Som första massproducerade elbil från Audi är e-tron quattro en viktig lansering. Därför låter man inte designen sticka ut för mycket.

För ett par veckor sedan presenterade Mercedes-Benz starten på sin elbilssatsning för nästa årtionde. EQC 400 är en eldriven suv med två motorer, en för varje axel. Motorn där fram gör grovjobbet till vardags medan motorn där bak kliver in och spetsar till körupplevelsen när det behövs.

Nu kommer Audi med ett nästan exakt likadant paket. Audi e-tron quattro är en eldriven suv med två motorer, en för varje axel. Men här är det motorn där bak som gör grovjobbet till vardags medan motorn där fram kliver in och spetsar till körupplevelsen när det behövs.

Som koncept fick vi se e-tron quattro redan på Frankfurtsalongen 2015, faktiskt bara dagar innan det avslöjades att Volkswagenkoncernen haft en kreativ syn på myndigheternas utsläppskrav och hela dieselskandalen briserade. Då såg man den som en reaktion på uppstickaren Teslas framgångar på marknaden, en kuriositet i modellflorans utkant som kunde mota de nya hoten från väster i grind.

Nu är den någonting helt annat. Nu handlar det om märkets, och koncernens, överlevnad, en bön om förlåtelse för tidigare övertramp och ett sätt att blicka framåt i stället för bakåt. Audi e-tron quattro är starten för ett Audi – och Volkswagenkoncernen som helhet – som kliver in i den eldrivna eran på allvar.

Audi

Var Audi R8 e-tron bara på låtsas?

Sett i det perspektivet ser den oväntat vanlig ut. Audi tar det säkra före det osäkra; i form och proportioner är e-tron som en korsning mellan Audi Q3 och Q8, båda nylanserade suvar av mer konventionellt snitt. Längden på 490 centimeter placerar den storleksmässigt mitt emellan Q5 och Q7. Det enda den saknar är ett Q. Och förbränningsmotor, förstås.

Försiktigheten går igen på insidan. Visst är allting snyggt och städat, klätt i exklusiva material som man kan förvänta sig i en premiumbil. Men layouten är inte särskilt nyskapande, utan snarare trygg i sin märkesidentitet. Den ser ut som i en Audi, helt enkelt.

Audi e-trons motorer lämnar tillsammans 360 hästkrafter i kontinuerlig drift – i korta stötar kan man kräma ur upp till 408 hästkrafter. Batteripaketet väger totalt cirka 700 kilo och är placerat centralt i bilen.

Kapaciteten är 95 kilowattimmar, vilket ska räcka till över 40 mils räckvidd (WLTP) tack vare effektiv bromskraftåtervinning och en rad åtgärder som minskar luftmotståndet, som exempelvis luftfjädringen sänker bilen mot asfalten i högre fart. Som tillval kan man också beställa ”virtuella backspeglar”, alltså slimmade kameror som ersätter klunsiga sidobackspeglar.

Audi

Med snyggare integration än Lexus variant.

Laddar fullt gör man med vanlig växelström på 8,5 timmar, men om man har tillgång till en 150-kilowatts snabbladdningsstation – ett nätverk håller på att byggas upp av ett konsortium av europeiska biltillverkare – kan man toppa upp till 80 procents av full kapacitet på mindre än en halvtimme.

Produktionen har redan dragit igång i en ny, koldioxidneutral fabrik i Bryssel i Belgien, där även batterierna produceras. Prislistan startar på 885.000 kronor och de första kunderna kommer att få sina bilar i slutet av året.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com