Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Se Volkswagens oändliga dieselparkeringar

Återköpta bilar fyller enorma parkeringar

I väntan på godkännande står hundratusentals återköpta Volkswagenbilar och samlar damm. Kanske kommer de att stå kvar där länge än.

Sedan dieselbomben briserade i september 2015 har ingenting varit sig likt i bilvärlden. Dieselmotorn har välts ner från sin piedestal och gått från att uppfattas som det klimatsmarta alternativet till att bli skurken i skamvrån. Städer har stängt sina portar och ansvariga satts bakom lås och bom.

Jakten på förövare går vidare och tyska, franska och italienska biltillverkare har alla utretts för att fuska i utsläppstester. Hundhuvudet står förstås Volkswagen med, för det var de som åkte dit när den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA gick ut och beordrade biltillverkaren att återkalla sina fulcertifierade bilar.

Aktien dök. Verkställande direktören avgick. Volkswagen fick stoppa undan miljardbelopp för att ha medel att täcka de anstormande kostnaderna och det gjorde de klokt i, för snart hade de fått ett inbetalningskort från de federala myndigheterna på 4,3 miljarder dollar. Sedan fick de köpa tillbaka alla avslöjade bilar för ytterligare 7,4 miljarder dollar.

Volkswagen

Rena fyndet.

Så nu har de sisådär 350.000 bilar som de inte vet vad de ska göra med. De flesta, knappt 300.000 stycken, står och väntar på 37 parkeringsplatser runt om i USA, däribland utanför en övergiven idrottsarena i Detroit, vid ett nedlagt pappersbruk i Minnesota och mitt ute i den kaliforniska öknen.

En talesperson för Volkswagen sade till Automotive News i förra veckan att man ”säkerställer ansvarsfull förvaring av fordonen” och förklarade att bilarna bara är tillfälligt undanställda och underhålls rutinmässigt, så att de en dag kan säljas eller exporteras. Det man väntar på är att amerikanska myndigheter ska godkänna de åtgärder som Volkswagen föreslagit för att få bilarna godkända för trafik igen.

Frågan är om Volkswagen verkligen är så intresserade av att släppa ut bilarna på marknaden igen. Man är måna om att ta avstånd från den gamla företagskulturens lik i garderoben och det nya Volkswagen ställer elbilen första rummet.

Så kanske kommer bilarna stå parkerade för lång tid framöver, utanför en övergiven idrottsarena i Detroit, vid ett nedlagt pappersbruk i Minnesota och mitt ute i den kaliforniska öknen. Framtidens urban explorers har ett paradis i vardande.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com