Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen I.D. Vizzion ska bli lyxbil

Lyxbil toppar Volkswagens kommande elbilsprogram.

Volkswagens elbilssatsning har fått en lyxbil. I.D Vizzion ska toppa elbilsprogrammet från och med 2022.

Kommer du ihåg Volkswagen Phaeton? Den var kulmen på koncernchefen Ferdinand Piëchs planer på att bygga ett bilimperium och hade föregåtts av uppköpen av Lamborghini och Bentley, liksom återuppväckandet av det Bugatti.

Phaeton skulle befästa Volkswagen som en trovärdig konkurrent till Lexus LS och Mercedes-Benz S-klass och fick därför dela bottenplatta med Bentley Continental och försågs med motorer som hade hur många cylindrar som helst. Den kostade fläsk och vägde som en mindre måne.

Succén uteblev. De tilltänkta kunderna var inte alls sugna på en anabol Passat och fortsatte köpa Lexus LS och Mercedes-Benz S-klass. Den enda marknad där Volkswagen Phaeton sålde mindre mediokert var Kina och de har också fått någon slags efterträdare kallad Phideon, som delar teknik med bland annat de större Audimodellerna.

Men i resten av världen är Phaeton död och begraven, ett minne som bleknar i tidens djup. Piëch har gått i pension och Volkswagen lärt sin läxa. Eller det var i alla fall vad vi trodde, men nu visar Volkswagen upp konceptbilen I.D. Vizzion och den är ingenting annat än en arvtagare till Phaeton i rakt nedstigande led.

Fast eldriven. Volkswagens I.D.-program är deras ursäkt för dieseldebaclet som briserade för ett par år sedan. Tanken är att man till år 2025 ska ha inte mindre än 30 olika eldrivna bilmodeller på programmet (i stället för dieselbilar, får man förmoda) och toppas, det kommer det att göra av I.D. Vizzion. Volkswagen själva jämför den med ”premiumfordon i femmeterskategorin”.

Volkswagen

Volkswagen Phaeton var 5,05 meter lång.

Batteripaketet är placerat i golvet och matar ström till en elmotor till varje axel. Totalt ska kapaciteten räcka till 65 mils körning, men särskilt snabbt lär det inte gå. Volkswagen anger systemeffekten hos elmotorerna till blott dryga 300 hästkrafter.

Varför, kan man undra, eftersom det är förhållandevis enkelt att kräma ur stora effektsiffror ur elmotorer om bara batterierna pallar med det. Och det lär de ju göra, när de räcker till resan mellan Malmö och Stockholm.

Tesla

Tesla kan andas ut.

Någon ratt finns inte i konceptbilen. Volkswagen föreställer sig att man kommer att kunna erbjuda fullständigt självkörande bilar kanske redan 2025 och absolut 2030. Men en produktionsversion av Volkswagen I.D. Vizzion är planerad att lanseras redan 2022, så de första årsmodellerna inte få en fullt lika välstädad instrumentpanel. För vad ska man styra med då?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com