Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagengruppen missade utsläppsmålen – väntas få stora böter

Volkswagen klarade sig – men inte koncernen

Större
Stäng
  • Foto: Volkswagen
    Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

Volkswagen klarade sina utsläppsmål, men koncernen som helhet missade dem precis. Nu väntas de få böter i miljardklassen. 

Volkswagengruppen väntas få böter på mer än 100 miljoner euro (cirka en miljard svenska kronor) på grund av att de missade sina utsläppsmål i EU, rapporterar Automotive News Europe. Nya bilar inom EU får inte släppa ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer.

Koncernen, inklusive Volkswagen, Audi, Porsche och Skoda, minskade sitt genomsnittliga koldioxidutsläpp med cirka 20 procent förra året, men problemet var att det var ett halvt gram per kilometer, över gränsen. Nu väntar dryga böter för den tyska bilkoncernen.

– Vi missade knappt målsättningarna 2020, motverkade av covid-19-pandemin, sade Volkwagensgruppens vd, Herbert Diess, i ett uttalande. 

LÄS MER: Historiska skiftet: Volkswagens elbil större än Volvo

Om man tittar på den positiva sidan, klarade både Volkswagen och Audi sina utsläppsmål, mycket tack vare lanseringen av modellerna ID.3 och uppdaterade Audi e-tron. Varken Porsche, Seat eller Skoda nämndes, och inte heller huruvida de nådde sina mål. Det är även oklart om Bentley och Lamborghini ingår i koncernens mätning eller inte. Enligt Automotive News Europe, kan det vara så att de två tillverkarnas utsläpp mäts individuellt. 

Volkswagengruppen försöker skala ned förbränningsmotorer och bygga om flera fabriker, för att kunna producera elbilar, i ett försöka att hålla jämna steg med Tesla. Med de nya utsläppskraven från EU, innebär det att koncernen måste sälja 60 procent fler hybrid- och elbilar fram till 2030, jämfört med dagens mål på 40 procent. 

Koncernen samlar sina koldioxidutsläpp tillsammans med elbilstillverkarna MG Motor, Aiways, LEVC och Next E.Go Mobile, för att försöka komma under utsläppskvoterna. I år lär Volkswagengruppen ha det enklare att klara av utsläppskraven eftersom produktionstakten på den elektriska MEB-plattformen ökat. Även ID.4 har lanserats, så även Skoda Enyaq kompakta crossover. 

EU har tvingat biltillverkare att utveckla teknik med låga koldioxidutsläpp, eller så får de böta 95 euro per gram koldioxid över gränsen, per bil.

LÄS ÄVEN: Så ska Volkswagen utmana Tesla – på allvar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com