Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här parkerar Volkswagen 1000-tals ID.3-elbilar

Uppgifter: Leveranserna kommer att starta i augusti - vissa modeller bara fyrsitsiga

Här står 1000-tals ID.3-bilar parkerade i Zwickau i väntan på att Volkswagen ska lösa elbilens mjukvaruproblem.
Biljättens IT-tekniker arbetar nu för att hitta en lösning så att bilarna kan uppdateras och börja levereras.
De första versionerna kommer enligt uppgift utan parkeringsassistans, med en enklare luftkonditionering och med bara fyra säten.

När BytBil närvarade under invigningen av elbilsfabriken i Zwickau i början av november var Volkswagens ledning självsäker och garanterade att de inte skulle drabbas av samma produktionsproblem som Tesla hade när massproduktionen av Model 3 startade.

Många experter anklagade Tesla för att vara amatörer när massproduktionen av Model 3 drogs i gång och Tesla drabbades av vad Elon Musk kallade ”produktionshelvete”. Nu verkar världens största och mest rutinerade biltillverkare Volkswagen ha drabbats av en del liknande problem som gör det till en utmaning att få fram alla beställda ID.3-bilar till sommaren.

Tyska tidningarna Manager Magazin och Auto, Motor und Sport rapporterar att 1000-tals bilar parkeras sedan produktionsstarten i november i väntan på att Volkswagen ska hitta en lösning på strulande datasystem i bilarna. De säger dock att uppgiften om 20 000 bilar som tidigare spritts är överdriven.

Volkswagen har skjutit upp orderläggningen av ID.3 från januari till slutet av första kvartalet. De hoppades tidigare kunna börja leverera bilarna i maj-juni, men i de utskick som gjorts i Norge och Danmark lovar de nu inget mer än att alla som förbokat en First edition ska få bilen under 2020. I Danmark har Volkswagen nu bekräftat att leveranserna startar i augusti. Svenska Volkswagen har ännu inte kommit med uppdaterad information, men det som kommunicerats tidigare är ”mitten av 2020”.

Flera funktioner har tagits bort från de första bilarna. Kunder har informerats om att det inte går att få bilen med parkeringsassistans i början eller tvåzons klimatanläggning och att versionen med det större 77 kWh-batteriet bara har plats för fyra åkande, då mittplatsen försvinner. Den som vill ha panoramatak får också klara sig utan cykelhållare.

Att lösa de tekniska problemen med bilens datorer är en komplex utmaning för Volkswagens tekniker, enligt tyska Auto, motor und Sport. Bilen har ett stort antal funktioner kopplade till nätverket och små elmotorer som ska synkas av datasystemet. Inte midnre än tre kraftfulla datorer styr bilens funktioner. Bilen uppges ha 10 gånger större datakraft än förra generationen av Volkswagen Golf.

Enligt utvecklingschefen Frank Welsch har 50 procent av utvecklingsarbetet för ID.3 gått åt för operativsystemet.

BytBil söker svenska Volkswagen för en kommentar.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com