Redaktionen tipsar

Lexus ES skrotar backspeglarna

Men bara i Japan.

När Lexus visar den japanska versionen av sedanmodellen ES har den inga ytterbackspeglar. I stället ska kameror hålla kollen bakåt.

Audi har gjort ett nummer av ett den kommande elsuven E-Tron inte kommer att ha några ytterbackspeglar. Men Lexus hann före, för när de nu visar det japanska utförandet av den nya mellanklassbilen ES har den inte heller några backspeglar. Sådana hade den inte när den europeiska varianten visades i våras.

Hur som helst, den japanska Lexus ES har kameraenheter i små, strömlinjeformade hus där ytterbackspeglarna brukar sitta. Bilderna från kamerorna projiceras på två stycken femtumsskärmar på vindrutestolparnas insida.

Därigenom har man kunnat minska vindbrus och luftmotstånd och runt om-sikten ska vara bättre eftersom man inte har några spegelblaffor mitt i synfältet. Lexus lovar att kamerorna inte ska becka igen med snö och slask och ska funka lika bra på natten som på dagen.

För vanliga speglar funkar ju bara i dagsljus?

Och eftersom man hann före Audi säger Lexus att man är först i världen med att slopa backspeglar på en produktionsmodell. Fast helt sant är det inte, för redan i förra veckan visade Mercedes-Benz upp en ny generation av sin tunga lastbil Actros och den har inte heller några ytterbackspeglar. Så är det väl med allting, hur man än vänder och vrider på det har någon annan alltid varit där och petat.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com