Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz Actros skippar backspeglar

I stället får Actros kameror och skärmar.

Som första lastbil får Mercedes-Benz nya Actros inga backspeglar. I stället har den kameror och skärmar som ska spegla omgivningen.

Hur många gånger har man inte sett konceptbilar utan backspeglar? Ända sedan åttiotalet tycks backspegeln ha varit designavdelningarnas främsta nemesis, någonting förhatligt att radera bort från jordens yta så fort man får chansen. Sedan stövlar myndigheterna in med sina krav, tar upp backspeglarna från marken och skruvar fast dem på bilen igen innan den går i produktion.

Men nu har Mercedes-Benz fått nog och när en helt ny generation av den tunga lastbilsserien Actros nu presenteras har den – bland många andra nyheter – inga backspeglar. I stället sitter små kameror infällda i fenor ovanför dörrarna och det de ser projiceras på två stora skärmar innanför vindrutestolparna i hytten. Äntligen har världens alla formgivare fått rätt mot verkligheten.

Världen jublar.

Fast det är inte för formgivningen skull som Mercedes-Benz har städat bort backspeglarna. Nej, det är för att minska bränsleförbrukningen. Lastbilar har backspeglar stora som soffbord och när de ska pressas genom luftmotståndet kostar det sås. Tillsammans med den smarta navigatorn som väljer väg efter bränsleåtgång – uppförsbackar ses inte med blida ögon – kan besparingen bli så stor som tre till fem procent.

Så där har ni det, alla bildesigners som vill förpassa backspeglarna till historiens sophög: säg ingenting om hur fula de är. Säg att de kostar pengar. Då kommer bönräknarna att vakna.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com